PROVANSALSKA mješavina začina bitna je komponenta francuske i mediteranske kuhinje, a riječ je o mješavini sušenog bilja koja daje poseban okus jelima poput piletine, pečenog povrća, ribe na žaru, juha ili tipičnih francuskih jela kao što je ratatouille.
Mnoge biljke i začini mogu činiti ovu mješavinu, ali osnovni recept za provansalsku mješavinu začina uključuje komorač, mažuran, ružmarin, estragon i majčinu dušicu. Ostali recepti uključuju bosiljak, peršin, lovorov list, čubar, krasuljicu, kadulju, origano, metvicu i lavandu.
U provansalskoj mješavini začini su dovoljno jaki sami po sebi pa ih treba pažljivo dozirati - ne treba ih stavljati u svako jelo, a osobito se ne bi smjeli kombinirati s drugim začinima i mješavinama.
Ova mješavina potječe iz jugoistočne Francuske, gdje ljetnog bilja ima u izobilju, i koristi se svakodnevno u raznim receptima. Iako provansalsku mješavinu začina možete kupiti u većini supermarketa, lako je možete napraviti i sami. Osim toga, količine i sastojke možete prilagoditi svom ukusu.
Za klasičnu provansalsku mješavinu bit će vam potrebna žlica komorača, dvije žlice ružmarina, žlica majčine dušice, tri žlice mažurana, tri žlice čubra (možete i izostaviti), žlica estragona, žlica bosiljka, žličica metvice te po želji, ako vam odgovara okus, možete dodati i žličicu krasuljice i žličicu lavande.
Sjemenke komorača i ružmarin prvo ćete dobro samljeti (najbolje u mužaru), a zatim pomiješati s ostalim začinima. Ovu mješavinu čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi, a sastojke možete prilagoditi.