Kineski vodeni zmaj: Zeleni ljepotan umiljatog karaktera

Foto: Shutterstock

VRIJEME je da upoznate ovog ljepotana.

1. Porijeklo

Prirodno naseljava šume Indije i istočne Azije, a obično se zadržava u blizini svježe vode.
 
2. Izgled
 
Njihova boja varira od smeđe do jarko zelene, a mužjaci mogu narasti i do 90 cm, ženke su malo manje. Duljina repa iznosi dvije trećine ukupne duljine tijela. Na repu imaju naizmjenične zelene i smeđe pruge te je on prirodno tamniji pri vrhu. Imaju snažne zadnje noge, koje im odlično služe tijekom penjanja, skakanja i plivanja, jednako kao i jaki rep. Imaju sitne zube i ljepljiv jezik. 
 
3. Karakter
 
Vrlo je umiljat i miran gušter, koji se može socijalizirati do te mjere da će htjeti komunicirati s vlasnikom. Počnite s nošenjem po mogućnosti što ranije. Nikad ga nemojte hvatati za rep. Za početak mu dajte hranu iz ruke, kako bi se što brže naviknuo na vas. No, nemojte ga stalno vaditi iz terarija i nepotrebno uznemiravati. Također, vrlo se brzo prilagođavaju određenim životnim uvjetima.  Ako želite dva, pripazite da imaju dovoljno prostora i da budu različitog spola. Oni istog spola, mogli bi se međusobno zastrašivati.
 
 
4. Smještaj
 
Morate znati da vodene agame trebaju veći akvarij, s puno grana za penjanje, prostora za sunčanje, mjestom za skrivanje i velikim prostorom za kupanje. Idealan omjer bio bi 1/3 terarija pod vodom i to takve dubine da on može smočiti barem 50 posto svoga tijela. Također, najidealnija podloga je pijesak, jer on može vrlo lako progutati i veće komadiće drva. Zahtjevaju kavez najmanje visine i dužine dva puta veće od njihove ukupne dužine.
 
5. Hrana
 
Hrane se živom hranom (cvrčci, crvi), ali rado će pojesti i svježe voće i povrće te male ribice. Zanimljiv je podatak da se mlade vodene agame trebaju hraniti svakodnevno, a odrasle jednom ili dvaput tjedno (svaka 3 dana). Svježa voda potrebna im je svaki dan.
 
6. Razmnožavanje
 
Seksualnu zrelost dostižu s 3-5 godina, međutim, veličina je vrlo važan faktor. Naime, neki mogu dužinu od 40 cm, kada su sposobni za parenje, dostići već s 2 godine. Nakon odnosa, ženka će iskopati duboku rupu na pjeskovitoj podlozi i u nju staviti 8-12 jaja, koja će se izleći nakon 60-101 dana, ovisno o temperaturi. Tijela novorođenčadi velika su od 12-15 centimetara.
 
7. Životni vijek
 
10-15 godina.
 
 
8. Zanimljive činjenice
 
1. Tajlandski vodeni zmajevi mogu biti nosioci bakterije salmonele.
 
2. Vrlo su skloni debljanju.
 
3. Česta pojava su povrede nosa i lica, jer pokušavaju proći kroz staklo terarija. Dodavanje biljaka jedan je od načina kako bi mogli riješiti ovaj problem.
 
4. Ne preporuča se početnicima.
 
5. Vodena agama je dnevna životinja i većinu dana provodi na granama stabala.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.