Mops: Umiljato, odano, razigrano i vrlo empatično pseće društvo

Foto: Shutterstock
Video: Discovery

MOPS je vrlo inteligentan, umiljat i dobroćudan mali pas porijeklom s Tibeta gdje je pravio društvo budističkim redovnicima.


Porijeklo

Porijeklo mu nije posve razjašnjeno, ali vjeruje se da vuče korijene s područja Kine i Tibeta te je dijelom potomak golemog tibetskog mastifa. U Europi je postao popularnim u 16 stoljeću kada je postao omiljeni ljubimac engleskoga dvora, a u 18. se stoljeću proširio po ostatku Europe, a kasnije i svijeta.

Izgled




Radi se o malom i zdepastom, ali čvrstom psu za pratnju. Ima ravnu njušku s mnogo nabora na čelu, izražajne oči i smotani rep. Krzno mu je kratko i mekano te može biti srebrne i svijetlosmeđe boje ili boje marelice s crnom maskom na njušci i crnim ušima, ili potpuno crno.

Temperament


Ovo je zaista veliki pas u malom tijelu. Veseo je, nježan, razigran, inteligentan i vrlo empatičan. Kada mu govorite, često će vas pažljivo promatrati i raditi geste lica koje podsjećaju na ljudske, zbog čega ćete imati dojam da razumije svaku vašu riječ. Zbog svojih je ekspresija, osim kao dobro društvo, postao i vrlo popularan na internetu.

Dobro se slaže s djecom i drugim životinjama, vrlo je privržen vlasniku zbog čega ponekad može biti ljubomoran. Prilagodljiv je prostoru i načinu života vlasnika. Dobro će se snaći u stanu i u kući s dvorištem, te s manje ili više aktivnim vlasnicima.

Njega i zdravlje

Zbog kratke njuške mogu imati problema s disanjem, osobito po vrućini. Treba im redovito čistiti nabore u koje se skuplja prljavština pa može doći do infekcije. Također ih treba redovito četkati jer se linjaju, ali to ne oduzima mnogo vremena. Inače su relativno zdravi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.