Pasmine za avanturističke tipove: Koji su psi idealni za planinu, vodu i trčanje na vrućini?

Foto: Shutterstock

NEKI u psu traže odanoga prijatelja, dok drugi žele i živahnog suputnika u brojnim avanturama. Danas pišemo o ovima drugima.

Oko 15 tisuća godina prošlo je od pripitomljavanja prvih pasa. Ljudi su tijekom toga vremena uzgojem kreirali brojne pasmine koje odgovaraju njihovim stilovima života.

Ako ste avanturistički tip i želite ljubimca koji može pratiti vaš tempo, trebate znati ponešto o građi i temperamentu određenih pasmina. A ima ih zaista nevjerojatnih, vrlo izdržljivih, brzih i spretnih. Discovery je izdvojio šest takvih pasmina:

1. Rodezijski ridgeback (afrički gonič lavova)



Porijeklom iz Južne Afrike, ovaj je pas svojedobno služio za lov na lavove. Karakterističan po crti na leđima, ovaj je pas iznimno izdržljiv i hrabar te se smatra "marincima među psima". Može trčati i do 45 kilometara u komadu zahvaljujući debeloj koži na šapama. Dobar je na teškim terenima i visokoj temperaturi.

2. Saluki (perzijski hrt)



Ovo je jedna od najstarijih pasmina, dokazi o postojanju sežu čak do 6. tisućljeća prije nove ere. Služio je za lov na gazele. Neovisan je, ali umiljati maratonac sportskoga srca. Puls mu je niži od prosjeka, zbog čega može duže biti aktivan. Trči vrlo brzo i pri trčanju mu na trenutke sve četiri noge budu u zraku. Dobro su društvo, ali ih se ne smije ostavljati bez nadzora jer zbog svoje brzine i znatiželje nerijetko završavaju pod kotačima automobila.


3. Weimarski ptičar



Radi se o mišičavom psu porijeklom iz Njemačke koji je služio za lov na divljač. Karakteristične je srebrnkaste boje pa ga se naziva i "sivim duhom". Odlično su društvo za lov zbog vrlo razvijenog osjeta njuha. Vrlo su izdržljivi i zaigrani što nerijetko iscrpljuje manje aktivne vlasnike.

4. Novoškotski retriver - lovac na patke



Ovo je najmanji retriver i dolazi nam iz Kanade. Obožava vodu, zbog čega se koristio u lovu na patke i guske. Inteligentan, fokusiran i društven, ovaj je pas odlična zabava u lovu, planinarenju i plivanju. Zaigran je i vrlo rado će do besvijesti skakati u vodu kako bi vam donio lopticu.

5. Bernski planinski pas



Ovaj veliki srčani pas služio je za vuču tereta. Može vuči teret deset puta teži od vlastite težine. Vrlo su mišičavi i dolaze iz Švicarske. Umiljati su i inteligentni te ih se vrlo lako trenira. Vole biti na otvorenom, a pristojni su i poslušni u domu.

6. Aljaski malamut



Ovaj se pas odlično snalazi u vrlo hladnim uvjetima i snijegu te dobro funkcionira i kada se temperatura spusti više desetaka stupnjeva ispod nule. Njegova prvotna namjena je vuča saonica. Sličan je sibirskom haskiju, ali je krupniji, može vuči teži teret, ali je nešto sporiji. Ako tražite psa za aktivnosti na snijegu, aljaski je malamut idealna pratnja.

Imajte ipak na umu da se i psi unutar pasmina razlikuju pa, nakon što odaberete pasminu, pazite da dobro odaberete i psa koji odgovara vašoj energiji.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.