Cjepivo protiv raka kod pasa moglo bi prevenirati osam vrsta raka

Foto: EPA

CJEPIVO protiv raka na kojemu radi dr. Stephen Johnston moglo bi promijeniti mnogo toga na području borbe protiv ove teške bolesti. Prema njegovim zaključcima i kliničkim ispitivanjima, novo cjepivo moći će znatno smanjiti rizik od raka kod pasa. Rak je vodeći uzrok smrti kod starijih pasa, prema studiji Američkog veterinarskog medicinskog udruženja.

Ovo otkriće mnogo znači svim vlasnicima njihovih krznenih prijatelja jer daje novu nadu da će se s vremenom postotak smrtnosti od raka smanjiti.

Dr. Johnston počeo je stvarati cjepivo protiv raka prije otprilike 15 godina te napominje kako mnogi nisu vjerovali u njegovu viziju niti da je ovakvo cjepivo moguće proizvesti. Cjepivo protiv raka kod pasa cilja ono što Johnston naziva "pogreškama" koje čine tumori, poznatima kao neoantigeni, a koje mogu izazvati odgovor imunološkog sustava.

Johnstonov je tim razvio DNK tehnologiju za identifikaciju korisnih tumorskih antigena među 1.4 milijuna mogućnosti, zatim izolirao 30 specifičnih tumorskih antigena u cjepivo. Poručuje da se ovo cjepivo ne razlikuje od drugih cjepiva u velikoj mjeri. Cjepivo djeluje tako da priprema imunološki sustav na obranu čim se tumor pojavi.

Cilj je postići sprječavanje osam glavnih tipova raka kod pasa:

  • Tumor mastocita
  • Osteosarkom
  • Limfom
  • Melanom
  • Rak dojke (mammary cancer)
  • Rak pluća
  • Karcinom mekih tkiva
  • Hemangiosarkom.

Cilj je proizvesti cjepivo koje će se prodavati po razumnoj cijeni

Klinička ispitivanja su još uvijek u tijeku, ali trenutačni rezultati pokazuju smanjenje broja tumora za oko 65 posto cijepljenih pasa. Johnstonov tim nada se povećati taj postotak te je to jedan od izazova za sljedeću fazu razvoja cjepiva. Unatoč dobrim rezultatima, neki i dalje izražavaju zabrinutost zbog podizanja autoimunog odgovora. Dr. Johnston uvjerava da tijekom ispitivanja nikada nije došlo do problema sa sigurnošću.

Cjepivo još treba dobiti odobrenje USDA-e i proći dodatno ispitivanje, koje bi moglo potrajati godinu dana ili više. Naglašava da mu je cilj proizvesti cjepivo koje će se prodavati po razumnoj cijeni, kako bi bilo dostupno svim vlasnicima ljubimaca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.