Jedina pasmina koja ne laje, ali nije tiha: Upoznajte basenjija

Foto: Pixabay

AKO ste mislili da svi psi laju, razmislite ponovno. Postoji jedna pasmina koja se ne izražava na tradicionalan način - basenji. Iako ovi psi ne proizvode tipičan zvuk lajanja, to ne znači da su potpuno tihi. Prema Američkom kinološkom klubu (AKC), basenji proizvode jedinstven zvuk koji se opisuje kao kombinacija "čavrljanja i jodlanja".

Razlog zbog kojeg basenjiji ne laju na uobičajen način leži u njihovoj anatomiji. Zbog oblika njihovih grkljana basenjiji jednostavno ne mogu stvarati zvuk tradicionalnog lajanja poput drugih pasmina pasa. Veterinarka Shauna Walsh objasnila je za Country Living da su zbog specifičnog oblika grkljana basenjiji ograničeni u proizvodnji zvuka. Međutim, ako tražite ljubimca koji je potpuno tih, basenji možda nije najbolji izbor - njegovo "jodlanje" može biti jednako izražajno.

Pas s korijenima u drevnoj Africi

Basenjiji su jedna od najstarijih pasmina koje je prepoznao AKC, s poviješću koja seže tisućama godina unazad. Ovi psi potječu iz drevne Afrike, a njihov izgled podsjeća na prve pripitomljene pse. U drevnom Egiptu basenjiji su imali visoko mjesto u društvu, često su darivani faraonima kao simboli poštovanja. Prije nego što su postali kućni ljubimci, basenjiji su živjeli kao poludivlji psi, cijenjeni zbog svojih vještina lova u afričkim plemenima.

Tek 1895. godine par basenjija je stigao u Englesku, no, nažalost, nisu dugo preživjeli. Drugi pokušaj uvezen je 1937. godine, a samo jedan mužjak je preživio. Nakon toga basenji je stekao popularnost u SAD-u, iako danas nisu među najpopularnijim pasminama. Prema popisu AKC-a za 2023. godinu, rangirani su na 81. mjestu po popularnosti.

Karakteristike i osobnost basenjija

Osim svojih jedinstvenih zvukova, basenjiji se ističu i fizičkim izgledom. Ova mala pasmina teži oko 10 kilograma. Jedna od njihovih najprepoznatljivijih osobina je uvijen rep. Iako su maleni, basenjiji imaju snažnu građu i dolaze u nijansama crvene, crne, smeđe i tigraste boje, uvijek s bijelim prsima, vrhom repa i šapama.

Basenjiji su vrlo aktivni psi koji uživaju u raznim fizičkim aktivnostima, pa su idealni za vlasnike koji preferiraju aktivan životni stil. Osim fizičke stimulacije, zahtijevaju i mentalne vježbe kako bi bili sretni i zadovoljni. Obožavaju provoditi vrijeme sa svojim vlasnicima, a ako su predugo sami, njihov "jodlajući" glas mogao bi doći do izražaja.

Još jedna zanimljiva karakteristika basenjija je njihovo ponašanje nalik mačkama, posebno čišćenje. Zahvaljujući njihovoj temeljitoj brizi o čistoći, basenjiji zahtijevaju vrlo malo održavanja u usporedbi s drugim pasminama. Povremeno kupanje i osnovna higijena bit će dovoljni da zadrže njihovu kožu i krzno u dobrom stanju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.