Ovi znakovi signaliziraju anksioznost kod kunića

Foto: Pexels

PRIJE nego što nabavite kunića, potrebno je upoznati se s osobinama koje ova životinja posjeduje. Jedna od glavnih karakteristika kunića na koju će vas svatko tko se njima bavi upozoriti svakako je to da se radi o životinjama koje su u prirodi plijen različitim predatorima. Ova činjenica znači da su u njihove gene usađeni strah i opreznost, pa ne čudi da se radi o kućnom ljubimcu koji lako postaje anksiozan.

Također, kao životinje koje su navikle biti plijen drugima, kunići su naučili ne odavati svoje stvarne osjećaje, pa je često teško shvatiti kada ih nešto boli ili muči. Ipak, postoje određeni znakovi na koje je potrebno obratiti pažnju kako biste znali postoji li određeni problem s vašim kunićem.

Važno je napomenuti da bolest i anksioznost idu ruku pod ruku kada su kunići u pitanju. To znači da će bolestan kunić vrlo vjerojatno ubrzo postati anksiozan, a anksiozan kunić lako će se razboljeti.

Kako možete prepoznati anksioznog kunića?

  • Prevelika smirenost i nedostatak kretanja – moguće je da je vaš kunić bolestan ili pod stresom. Bilo bi dobro da se savjetujete s veterinarom.
  • Skakutanje ili neprestano kruženje unutar ograđenog prostora – vrlo vjerojatno se radi o tjeskobnoj životinji.
  • Čudne interakcije s predmetima oko kunića – žvakanje igrački, igranje s bocom vode ili prekomjerno pijenje.
  • Pretjerano skrivanje – normalno je da se kunići skrivaju na kratke periode. Ako vaš kunić ne želi izaći dulje vrijeme, moguće je da nešto nije u redu.
  • Promijenjeni obrasci jedenja i obavljanja nužde – ako vaš kunić jede premalo i ne obavlja nuždu kao inače, hitno ga odvedite veterinaru.
  • Pogrbljeno držanje – jedan od očitih znakova straha kod kunića.
  • Prečesto lizanje i njegovanje – mehanizam za suočavanje s anksioznošću.
  • Lupkanje nogama – jasan znak nezadovoljstva.
  • Neobična interakcija s ostalim kunićima – ako imate više od jednog kunića i primijetite da se njihov odnos promijenio, promatrajte ih neko vrijeme. Moguće je da se radi o igri, ali moguće je i da nešto nije u redu s jednim od kunića.

Postoje načini da pomognete svom anksioznom ljubimcu

Potrebe kunića kućnih ljubimaca ne razlikuju se od potreba divljih kunića. Iako će se divlji kunić sresti s mnogo više prepreka nego vaš ljubimac, potrebno ga je odgajati od rane dobi. Vaš će kunić biti najsretniji kada je na zemlji i kontrolira vlastito tijelo. Ipak, bit će situacija u kojima ćete ga naprosto morati uzeti u ruke. Kako mu taj čin ne bi uzrokovao previše anksioznosti, bit će potrebno da naučite kako ga pravilno držati.

Također, svog biste kunića od malih nogu trebali privikavati na ostale ljubimce u vašem domu, ako ih imate. Kako bi kunić bio sretan i zdrav, potrebno je omogućiti mu da se nikada ne osjeća ugroženim. Kada mazite kunića, budite izuzetno nježni i ništa ne radite na silu. Pratite njegovu reakciju i pokažite mu da se s vama može osjećati potpuno sigurnim.

Isto vrijedi i za njegovu primarnu nastambu koja bi uvijek trebala sadržavati dio unutar kojeg se kunić može uvući kako bi se odmorio. Njegova hrana i voda, kao i prostor, trebali bi se redovno čistiti. Kunići su čiste životinjice koje vole boraviti u očišćenim nastambama. Osiguravanjem ovih uvjeta imat ćete ljubimca koji će vas uveseljavati mnogo godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.