Prva mačka u svemiru - Znate li njeno ime?

Foto: Facebook

 

1957. godine, pas po imenu Lajka bio je lansiran u svemir. Lajka je lutala ulicama Moskve te je imala veliku čast biti prva životinja koja je sudjelovala u takvom eksperimentu. Tu priču poznaje većina, no znate li kako se zove prva mačka u svemiru?

 

1963. francuska državna svemirska agencija odlučila je poslati u svemir mačka po imenu Felix. Spletom okolnosti na dan lansiranja mačak Felix je nestao te je na njegovo mjesto uskočila mačka zvana Félicette.  Félicette je prošla kroz trening kako bi postala astronautom te je lansirana sa Zemlje. Letjela je preko 150 kilometara i vratila se na Zemlju nakon nešto više od 12 minuta. Nakon slijetanja, znanstvenici su ispitivali njene moždane valove kako bi utvrdili je li se dogodila kakva promjena. Nažalost, javnost zna vrlo malo o tim istraživanjima, a  Félicette je nakon nekoliko mjeseci uspavana.

 

Iako  Félicette nema direktnu povezanost sa slavnom poviješću kao neke životinje, zbog značajnog doprinosa istraživanjima svemira, skuplja se novac za kip prve astro-mačke na Kickstarteru.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.