Terapija matičnim ćelijama donosi novu nadu mačkama kojima prijeti gubitak vida

Foto: Anadolu Ajansi

MAČKA Lokum, kojoj je dijagnosticirana progresivna atrofija mrežnice (PRA), bolest koja uzrokuje postupni gubitak vida zbog degeneracije fotoreceptorskih stanica u oku, pokazuje znakove poboljšanja nakon samo dvije doze terapije matičnim stanicama, izvještava Anadolu.

Ayse Alkan, vlasnica petogodišnje mačke Lokum, uočila je problem s fokusiranjem i odmah ju je odvela veterinaru. Na pregledu je otkriveno da Lokum pati od PRA, bolesti za koju je Alkan obaviještena da nema lijeka te da će njezina mačka s vremenom oslijepiti. No, nakon što je čula za terapiju matičnim stanicama, koja se obično koristi kod ljudi, ali se sada primjenjuje i na životinjama, odlučila je konzultirati veterinara Cema Perka.

Terapija matičnim stanicama donosi poboljšanje

Perk je Lokumu dao dvije doze terapije matičnim stanicama u razmaku od dva tjedna. Nakon tretmana, primijećeno je da se Lokumova sposobnost prepoznavanja objekata poboljšala, te su vidljivi znakovi napretka.

"Vidjeli smo poboljšanje Lokumovog vida, posebno u sposobnosti prepoznavanja objekata, što je veliki korak", rekao je Perk.

Uspjeh u ortopediji proširen na oftalmologiju

Perk je objasnio kako je Lokum imao simptome poput udaranja u predmete, poteškoća u opažanju, izraženog straha od mraka i abnormalno proširenih zjenica. Prije terapije vlasnici su bili informirani da nema lijeka za ovo stanje, no uvođenjem matičnih stanica u veterinarsku medicinu, sada postoji način liječenja.

Foto: Anadolu Ajansi

"Kao što smo vidjeli veliki uspjeh u ortopedskim slučajevima, terapija matičnim stanicama u ovom slučaju pokazala je obećavajuće rezultate," dodao je Perk.

Nada za liječenje sljepoće

Progresivna atrofija mrežnice, koja se često javlja kod mačaka i pasa, dovodi do slabljenja funkcije mrežnice i na kraju do sljepoće. Perk je naveo kako su od 2020. godine matične stanice uspješno korištene u ortopedskim i neurološkim slučajevima te su sada po prvi put u Turskoj korištene za liječenje očnih bolesti kod mačaka.

"Intravitrealna injekcija, koja se daje pod jednostavnom anestezijom, omogućuje da matične stanice dospiju do mrežnice. Ova metoda postala je tračak nade u liječenju sljepoće", istaknuo je Perk.

Kod Lokuma, nakon dva tretmana, primijećeni su pozitivni pomaci – poboljšanje zjeničnog refleksa i stanja krvnih žila mrežnice.

Novi put u liječenju očnih bolesti kod životinja

Perk zaključuje da bi terapija matičnim stanicama mogla postati svjetionik nade za životinje koje pate od progresivne atrofije mrežnice i suočene su s prijetnjom sljepoće. Ova moderna metoda može pružiti mogućnosti za bolji život brojnim kućnim ljubimcima diljem svijeta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.