Tko su čuvalice i zašto su važni pomagači skloništima za nezbrinute životinje?

Foto: M.S.

DANAS se obilježava Međunarodni dan zaštite životinja, a mnogim nesretnim šapicama koje vrijeme provode u skloništima nedostaje upravo zauvijek dom. Međutim, životi nekih napuštenih životinja često se drastično mijenjaju dolaskom kod čuvalica, ljudi koji im u mnogim slučajevima otvaraju vrata svog doma i pružaju ljubav sve do pronalaska udomitelja. 

Iz Skloništa za nezbrinute životinje Sisak više su nam otkrili o tome tko su čuvalice, zašto su važne za rad svakog skloništa i koliko njihova prisutnost utječe na živote napuštenih životinja. 

"Čuvalice su osobe koje privremeno čuvaju i brinu se o psu ili psima iz skloništa do njihovog udomljavanja. To je zapravo i najveća razlika između njih i udomitelja jer su psi kod čuvalica samo privremeno", objašnjavaju za Index iz skloništa i dodaju da se njihove čuvalice prema psima koji su kod njih odnose kao da su njihovi ljubimci. 

Odgovornost i briga glavni su kriteriji koje čuvalice moraju zadovoljiti

Naravno, čuvalica ne može postati bilo tko. Od pojedinaca koji u svoj dom žele privremeno smjestiti životinju očekuje se određeno ponašanje s ciljem najbolje skrbi.

"Kod osoba koje čuvaju i brinu se za pse bitno nam je da su prije svega savjesne i odgovorne, a ostali kriteriji ovise o psu koji ide kod njih na čuvanje. Ako je pas starije životne dobi, čuvalice trebaju imati prilagođen prostor za njega (ne imati skliske podove i slično), a ako je pas ozlijeđen i potrebne su mu daljnja njega i terapija, trebaju imati mogućnost odvesti ga u ambulantu", kažu nam. 

Čuvalice su velika pomoć skloništima, ali samo ljubav prema psima nije dovoljna

Čuvalice su, uz zaposlenike i volontere, vrlo važan dio rada skloništa. One životinjama daju priliku da otkriju kako je živjeti u domu punom pažnje i ljubavi. 

"Ovakav način smještaja je jako bitan za životinje kojima boravak u skloništu teško pada ili je iz nekog razloga rizičan za njih", kažu i dodaju da ponajviše misle na štence, pse starije životne dobi i ozlijeđene životinje. Ističu da "samim time što je pas smješten kod čuvalice, one uvelike potpomažu rad skloništa". A što to čuvalice točno rade? 

"Čuvalice ih fotografiraju, uče kućnom redu, hodu na povodniku, suživotu s mačkama, pa i drugim domaćim životinjama. U privremenom smještaju kod čuvalica prolaze kroz razne situacije koje bi prolazili kod udomitelja, poput prometa, vozila, buke i raznih zvukova te situacija u svakodnevnom životu čovjeka i psa", ističu iz skloništa.

Jedna čuvalica Skloništa za životinje Sisak odlučila je podijeliti svoju priču i dati savjet svima koji razmišljaju o tome da i sami uzmu životinju na privremeni smještaj.

"Preporučila bih da svakako razmisle imaju li vremena, strpljenja i živaca. Nije dovoljna samo ljubav prema psima. Unaprijed si stvorite sliku kako bi to sve moglo izgledati i hoćete li moći biti izvan zone udobnosti sve dok se životinja ne udomi. Ako kod kuće imate pse, jako ih dobro trebate poznavati prije nego što izaberete i dovedete novog psa na čuvanje koji bi karakterno odgovarao i vašim  ljubimcima. Imajte svijest o tome koliko znate o psima kao vrsti prije nego što ih odlučite čuvati", poručila je iskusna čuvalica iz Skloništa za životinje Sisak. 

Životinje koje borave kod čuvalica češće su opuštenije i spremnije za udomitelje

Iako se utjecaj privremenog smještaja razlikuje od životinje do životinje, iz skloništa tvrde da najčešće vide pozitivno ponašanje svojih štićenika. 

"U većini slučajeva razlika je očita. Psi koji se nalaze, kako ja to volim zvati, na kućnom smještaju, opušteniji su, zaigraniji, privrženiji i spremniji za udomitelje. Plahim psima treba dulje i za njih je puno bolje da borave kod čuvalice. U mirnijem i sigurnijem okruženju psi se mogu lakše nositi sa strahovima i nelagodama koje imaju od prije ili se pojave prilikom boravka u skloništu", dodaju. 

Naravno, kako to ide, neke čuvalice se "zaljube" u životinje i odluče postati njihovi udomitelji. "To je naravno dobra stvar, ali apel čuvalicama. Ostavite i koje mjesto za privremeno čuvanje jer nam to stvarno puno znači", našalili su se iz skloništa.

Na kraju su htjeli i zahvaliti svim svojim čuvalicama: "Ovim putem želimo zahvaliti našim čuvalicama što nam nesebično pomažu i odvajaju svoje vrijeme za pomoć njuškama koje nemaju nikoga."

Neki štićenici iz Skloništa za životinje Sisak svoju su sreću pronašli kod čuvalica, a nekima su one bile priprema za dom o kojem su samo mogli maštati. Trenutno se nekoliko slatkih šapica iz Skloništa za životinje Sisak nalazi na privremenom smještaju, a na današnji Međunarodni dan zaštite životinja razmislite o udomljenju neke predivne životinje ili o privremenoj skrbi.

P.S. Sve preslatke šapice na fotografijama su psi koji su bili na čuvanju, a sada su sretno udomljeni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.