U Crnoj Gori uočen je jedan od najugroženijih morskih sisavaca, pogledajte video

Foto: Pixsell/Dusko Marusic

UDRUGA BIOM javlja da su njihovi kolege, Mediteranski centar za ekološki monitoring (MedCEM) i Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP), ovaj utorak snimili sredozemnu medvjedicu uz obalu Crne Gore.

BIOM i CZIP već nekoliko godina sudjeluju u projektu Eastern Adriatic Monk Seal, čiji je cilj stvoriti pogodne životne uvjete za povratak sredozemnih medvjedica na istočnu obalu Jadrana, kao i samo očuvanje ove vrste na tom području.

Sredozemne medvjedice jedan su od najugroženijih morskih sisavaca čiji je broj drastično opao zbog izlova i urbanizacije kojom se uništavaju morske spilje - njihovo prirodno stanište i mjesto gdje se razmnožavaju.

Projekt je urodio plodom, a Đorđe Kovjanić, snimatelj MedCEM-a, uspio je 27. kolovoza 2024. godine snimiti jednu medvjedicu. Snimku pogledajte u nastavku.

Ako u hrvatskom dijelu Jadrana uočite sredozemnu medvjedicu, javite se udruzi BIOM putem Facebooka ili porukom na e-adresu: info@biom.hr. Opažanja možete prijaviti i putem aplikacije Saw a Seal.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.