U Hrvatskoj ih je samo desetak: Upoznajte američke bezdlake terijere

Foto: Lidija Jurčić

AMERIČKI bezdlaki terijeri sve više privlače pažnju ljubitelja pasa diljem svijeta, a u Hrvatskoj se ova pasmina polako, ali sigurno probija na scenu. Unatoč tome što ih je u zemlji prisutno tek desetak, interes za ove neobične pse s veselim karakterom i specifičnim izgledom sve je veći. Lidija Jurčić, vlasnica uzgajivačnice Gruffalina's, pričala nam je o povijesti ove pasmine, svom iskustvu s uzgojem, kao i o izazovima s kojima se susreće kao prva uzgajivačica američkih bezdlakih terijera u Hrvatskoj.

Povijest pasmine

Američki bezdlaki terijer relativno je nova pasmina s povijesti koja seže unatrag samo nekoliko desetljeća. Preci američkih bezdlakih terijera su američki štakoraški terijeri koji su nastali u 18. stoljeću križanjem bigla, malog talijanskog hrta i minijaturnog pinča.

Prvi bezdlaki primjerak američkog štakoraškog terijera, koji je danas poznat kao američki bezdlaki terijer, rođen je 1972. godine u američkoj saveznoj državi Louisiani. Obitelj Scott iz Louisiane udomila je to ružičasto štene s crnim točkicama i, u suradnji s veterinarima i genetičarima, počela raditi na održavanju i razvoju recesivnog bezdlakog gena.

"Ovo je jedna od pasmina s najbolje praćenim razvojem kroz generacije, a cjelokupan povijesni pregled lako je pamtljiv čak i za one koji povijest smatraju suhoparnim dijelom kinologije", ističe Lidija Jurčić.

Pasmina je službeno priznata 1998. godine od strane Američkog udruženja za rijetke pasmine (ARBA), a 2016. godine Američki kinološki savez (AKC) uvrstio ju je u skupinu terijera. Zahvaljujući tome, američki bezdlaki terijer može se izlagati na izložbama Međunarodnog kinološkog saveza (FCI) diljem Europe.

Uzgoj na području Hrvatske

Gospođa Jurčić ušla je u svijet američkih bezdlakih terijera prije otprilike devet godina kada je putovala Amerikom i došla u kontakt s odlakanim varijetetom ove pasmine. Tada je upoznala i jednu ženku iz kvalitetne i važne linije, čiji ju je potomak osvojio.

"Njihov osebujan izgled, njihov živahan, veseo i zaigran karakter, njihova privrženost i znatiželja, a sve u jednom malom tijelu od desetak kilograma, je ono što me nije moglo ostaviti ravnodušnom", prisjeća se vlasnica uzgajivačnice.

Prvi američki bezdlaki terijer kojeg je nabavila zove se Morgan, a on je ujedno bio i prvi predstavnik ove pasmine u Hrvatskoj. Nakon nekoliko mjeseci s Morganom, gospođa Jurčić uspostavila je kontakte s najjačim europskim uzgajivačima i nabavila ženku Pepu kako bi se mogla početi baviti uzgojem američkih bezdlakih terijera.

"Pepa i Morgan su prvi predstavnici pasmine u Hrvatskoj te ujedno roditelji prvog legla registriranog u hrvatsku rodovnu knjigu", ponosno ističe gospođa Jurčić.

Iako su se u početku pojavili birokratski problemi, poput promjene imena pasmine iz "golokoži" u "bezdlaki", Jurčić je uz podršku brojnih lingvista i Hrvatskog kinološkog saveza uspjela prevladati sve prepreke.

"Nakon tog sam krenula u proceduru gdje se nisam nadala tolikoj potpori HKS-a, ali sve je riješeno lakše nego sam mislila. A to je bila borba za izlaganje svih FCI nepriznatih pasmina gdje je velika većina lokalnih i pasminskih klubova podržala moju ideju, a samim time je i Izvršni odbor HKS-a uvažio moju molbu", objašnjava gospođa Jurčić.

"Tako je krenulo izlaganje pasmine i u Hrvatskoj, ali ne samo za američke bezdlake terijere već i za neke druge pasmine koje su u međuvremenu postale punopravno priznate pasmine od strane FCI-a", dodaje.

Danas se psi iz njezine uzgajivačnice izlažu diljem Europe, postižući izvrsne rezultate na izložbama. Nedavno je pas iz njezina uzgoja osvojio titulu tzv. "svjetskog vice juniorskog prvaka" na svjetskoj izložbi pasa koja se održavala u Zagrebu. "Spremamo se i na Europsku izložbu u punom i pojačanom sastavu jer očekujemo uvoz još dva psa koji će tamo predstavljati moj uzgojni program", najavila je.

Interes za pasminom sve je veći

Iako su američki bezdlaki terijeri još uvijek rijetkost u Hrvatskoj, interes za njima raste, uglavnom zbog njihove živahne prirode, inteligencije i lakog održavanja kože. Ipak, mnogi ljudi još uvijek zaziru od bezdlakih pasa pa većina štenadi iz uzgajivačnice Gruffalina's odlazi u inozemstvo.

"U Hrvatskoj ih se, mimo pasa koje smo ostavili doma za uzgoj, zadržalo svega četiri mužjaka iz ukupno naša tri ostvarena legla", napominje gospođa Jurčić.

Znatiželjni i inteligentni psi

Američki bezdlaki terijeri su brzi, okretni, znatiželjni i inteligentni psi s izraženim plijenskim nagonom. Iako se danas rijetko koriste za svoju izvornu namjenu - istrebljivanje glodavaca, njihova živahnost i zaigranost čine ih idealnim kućnim ljubimcima, ali i uspješnim sportskim psima.

"Često se susreću na agility natjecanjima u SAD-u i sve više u Europi, a u novije vrijeme, za potrebe očuvanja i testiranja izvornih instinkta, osmišljen je i poseban 'lure coursing' poligon s tunelima i preprekama koji više podsjeća na labirint različitih zadataka negoli na klasičnu 'lure coursing' stazu", objašnjava vlasnica uzgajivačnice.

Gospođa Jurčić naglašava da su američki bezdlaki terijeri jako energični i živahni, zbog čega im je potrebno puno fizičke aktivnosti, a uz to vole lajati. No, jako su poslušni i mogu se naučiti na mirnije ponašanje.

"Iz osobnog iskustva reći ću vam da su poslušni i vole ugađati svojoj obitelji, pa kada im kažete da utišaju svoje lajanje, oni taj zadatak doslovno izvrše na sebi svojstven način – nastave lajati šapatom 'sebi u bradu'", dodaje.

Briga o američkim bezdlakim terijerima nije previše zahtjevna

Američki bezdlaki terijeri nisu jako zahtjevni psi. Kada je u pitanju prehrana, nisu skloni alergijama i hrane se kao i ostali psi. Gospođa Jurčić svoje pse hrani kombinacijom biološki usklađene sirove hrane (BARF) i dehidrirane hrane na bazi ribe te suplementima s omega 3 masnim kiselinama, koji utječu na kvalitetu kože.

Što se tiče održavanja kože, važno je obratiti pažnju na zaštitu od sunca samo ako je riječ o psu svjetlije kože. Psi koji imaju tamniju kožu ne gore na suncu i smiju biti vani cijeli dan, ali mladi psi sa svjetlijom kožom skloni su opeklinama, zbog čega ljeti ne bi smjeli provoditi puno vremena na suncu. No, kako psi rastu, tako im se povećava pigmentacija i tolerancija na sunce.

"Primjer je naša Pepa koja je razvila pigmentaciju 'leđne ploče' tako da od potpuno bijelog šteneta sada imamo psa koji ima minimalno bjeline i nije nimalo osjetljiv na sunce", naglašava gospođa Jurčić te napominje da u uzgoju preferira tamnije pse baš zato što ne zadobivaju opekline od sunca.

Iako briga o njihovoj koži nije zahtjevna, vlasnici bi trebali biti oprezni kada su u pitanju kreme i ampule za zaštitu protiv parazita. Naime, kreme mogu začepiti pore i izazvati prištiće na koži, dok se ampule ne zadržavaju na koži. Stoga se preporučuje korištenje oralnih preparata za zaštitu.

Nadalje, američki bezdlaki terijeri nemaju neke specifične zdravstvene probleme, ali, kao i svaka druga mala pasmina, imaju predispozicije za luksaciju patele i probleme s očima. Redoviti pregledi kod licenciranog oftalmologa smanjuju šanse za razvoj očnih problema.

Savjet za potencijalne vlasnike

Potencijalni vlasnici trebali bi voditi brigu o tome gdje nabavljaju svog psa, kakav su karakter imali njegovi roditelji i iz koje linije dolazi, jer neki uzgajivači pojačavaju i potiču plijenski nagon, dok drugi preferiraju uzgoj mirnijih pasa prilagođenih za gradski život. Socijalizacija u prvim tjednima života i odgoj u novom domu imaju velik utjecaj na to u kakvog će psa izrasti štenac.

"Neki trže prave kopače za nor krticama, dok drugi baš ne bi bili sretni da im terijer iskopa rupu u kauču. Osobno nisam pristašica 'nabrijavanja' štenadi na lov u ranom periodu i volim da su smireniji obiteljski psi", objašnjava vlasnica uzgajivačnice Gruffalina’s.

"Razlog tome su možda i ozljede koje mogu zadobiti u lovu na glodavce i zmije (najčešće ostaju bez pečurke nosa ili postanu žrtve zmijskih ugriza, a uz to vole loviti i različite bube), ali svakako trebate biti svjesni njihove lovne intuicije", dodaje.

Ipak, njihov jedinstven izgled i osebujan karakter čine američke bezdlake terijere idealnim ljubimcima za pojedince koji traže nešto posebno i koji su spremni uložiti trud i strpljenje u odgoj svog psa.

"Jednom terijer - zauvijek terijer", zaključuje gospođa Jurčić.

Više informacija o američkim bezdlakim terijerima možete dobiti putem službenog Facebook profila i stranice ili putem Instagrama uzgajivačnice Gruffalina's.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.