U podsljemenskoj zoni sve je više divljih životinja. Evo kako možete zaštiti ljubimce

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

SVE češće se susrećemo s prizorima divljih životinja koje s Medvenice silaze u podsljemensku zonu. To može biti vrlo opasno, pogotovo za vlasnike pasa koji svoje ljubimce vode u šetnju. Nažalost, napadi divljih životinja na pse koji su na povodcu postaju sve češći, i to bez upozorenja.

Divlje životinje, poput lisica, divljih svinja ili čagljeva, mogu biti privučene bliže naseljima zbog manjka hrane u prirodnim staništima ili zbog povećanog prisustva ljudi u planinskim predjelima. Iako su ove životinje najčešće plahovite i izbjegavaju ljude, kada su pod stresom ili osjećaju prijetnju, mogu postati agresivne. Psi, osobito oni manji, mogu izgledati kao plijen ili prijetnja divljim životinjama, što dovodi do napada.

Za vlasnike pasa to znači povećanu opreznost tijekom šetnji. Napadi se mogu dogoditi naglo, bez vidljivih znakova upozorenja. Na primjer, divlja svinja može brzo nasrnuti kako bi zaštitila svoje mlade, dok čagalj ili lisica mogu napasti ako se osjete ugroženima ili ako se nalaze u potrazi za hranom.

Divlje životinje mogu prenijeti bjesnoću ili parazite

Kako bi se smanjio rizik od susreta s divljim životinjama, vlasnicima pasa savjetuje se izbjegavanje šetnji u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima, kada su divlje životinje najaktivnije.

Također, dobro je držati psa na kraćem povodcu kako bi se smanjila mogućnost sukoba i kako bi vlasnik mogao brže reagirati u slučaju opasnosti. Ako primijetite divlju životinju, polako se udaljite i izbjegavajte kontakt očima – to može biti znak prijetnje.

Vlasnici pasa trebaju biti svjesni i toga da divlje životinje mogu nositi bolesti koje su opasne za pse, poput bjesnoće ili parazita. Zbog toga je važno redovito cijepiti pse i obratiti pažnju na bilo kakve znakove bolesti nakon šetnje u prirodi.

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.