VIDEO Ovako izgleda obuka potražnih pasa na zagrebačkoj Policijskoj akademiji

Foto/Video: Robert Anic/PIXSELL

POTRAŽNI psi vrlo su važni u akcijama HGSS-a i MUP-a. Neizostavan su resurs u svakodnevnim akcijama traganja i spašavanja za unesrećenim ili nestalim osobama te u borbi protiv kriminala. Kako bi pas postao službenim policajcem, potrebno je da prođe obuku.

U videu pogledajte kako na zagrebačkoj Policijskoj akademiji izgleda obuka pasa za pronalaženje eksplozivnih sredstava i opijata.

 

Inače, obukom pasa bavi se HUOPP, Hrvatska udruga za obuku potražnih pasa, osnovana 2004. godine. Ministarstvo unutarnjih poslova tijekom cijele godine (do ispunjenja godišnje kvote) kupuje i prihvaća pse na donaciju ili udomljenje s ciljem njihovog školovanja u Službi za obuku vodiča i dresuru službenih pasa.

Psi imaju 10.000 puta jači osjet njuha od čovjeka, bolje čuju i vide. To su sposobnosti zbog kojih su psi čovjekovi najbolji kako prijatelji tako i kolege u kriznim situacijama. Potražni timovi, timovi koje čine pas i njegov vodič, iznimno su važni u radu operativnih snaga sustava civilne zaštite i nezamjenjivi su u akcijama spašavanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.