Za vrijeme ljetnih vrućina morate prilagoditi prehranu psa, kaže veterinar

Foto: Pexels

TOPLINSKI valovi u Europi sve dulje traju, a ovo ljeto dokaz je velikih klimatskih promjena koje su nas zatekle. Nekadašnja upozorenja da će doći do velikog porasta temperatura obistinila su se pa se ovih dana nerijetko "kuhamo" na visokim stupnjevima. No, u opasnosti nismo samo mi, već i naši četveronožni ljubimci.

Veterinar Sean McCormack i trenerica pasa Carolyn Menteith ponudili su neke savjete koji bi vlasnicima pasa mogli pomoći da psi lakše podnesu visoke temperature, prenosi The Mirror.

Prvi znak koji ukazuje na to da nešto nije u redu jest kada pas ne dovrši svoj obrok

Ako znate da vaš pas inače slisti sve što mu stavite u zdjelicu u rekordnom roku, a sada ste počeli primjećivati da hrana ostaje u zdjelici, moguće je da se s njim nešto događa. Carolyn Menteith napomenula je da psi, kao i ljudi, neće pojesti hranu koja im u tom trenutku ne odgovara. Svoje nezadovoljstvo mogu pokazivati ostavljanjem hrane u zdjelici ili izostankom veselja kada im je servirate.

„Možda ćete čak primijetiti da pojačano mole da im date svoju ljudsku hranu“, spomenula je. Osvrnula se na to da je ovo nešto na što pažnju osobito moraju obratiti vlasnici koji pse hrane jednom na dan.

Objasnila je da velike vrućine mogu utjecati na apetit pasa pa je hranjenje psa jednim velikim obrokom zapravo pogrešno. Mnogo bi učinkovitije bilo hraniti ih nekoliko puta u manjim količinama. Iako vaš pas i ljeti ima iste nutritivne potrebe, sasvim je jasno da vrućine mogu utjecati na to koliko će hrane moći pojesti u jednom obroku. Ljudi se ne vole "pretrpati" hranom kada im je vruće, pa tako ni psi, završila je.

Veterinar je podijelio nekoliko savjeta na koji način hraniti psa

Veterinar McCormack objasnio je kako osigurati da pas ostane sretan i dobro nahranjen unatoč velikim vrućinama. Prva i osnovna stvar jest pobrinuti se da vašem ljubimcu svježa voda uvijek bude dostupna.

U tu svrhu preporučuje se da oko kuće i u kući imate više zdjelica s vodom koje se redovito dopunjavaju te da psa šećete samo rano ujutro i kasno navečer. Kada je riječ o promjeni prehrane psa, predloženo je da ga hranite u hladnijem prostoru i/ili prebacite na mokru hranu.

„Mokra hrana ili smrznute poslastice također mogu pomoći u snižavanju tjelesne temperature vašeg psa i pružiti olakšanje od vrućine. Zamrznute poslastice možete lako napraviti kod kuće, koristeći sastojke koji su sigurni za pse, kao što su jogurt, voće i povrće. Zamrznite ih u posudama za led za lagane, osvježavajuće zalogaje“, poručio je.

Spomenuo je da uključivanje novih namirnica i sastojaka u prehranu psa nije loša ideja, dok god se to čini postupno. Najbolji je način da nove sastojke miješate sa starom hranom, a onda postupno mijenjate omjere ovisno o vremenu koje prođe i reakciji psa na nove okuse.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.