Hoćete li umrijeti u narednih pet godina? Liječnici tvrde da ovaj test ima odgovor

Screenshot: Ubble

LIJEČNICI tvrde da su otkrili način da kod osobe predvide rizik od umiranja unutar idućih pet godina, uz pomoć jednostavnog upitnika.

Neka su pitanja prilično logična; o pušenju ili povijesti bolesti, ali neka se odnose i na brzinu vašeg hoda ili odnosu prema vlastitom zdravlju, a postoji i jedno o tome koliko automobila posjedujete.

Doduše, tvorci Ubblea ograđuju se da će rezultati testa biti precizni samo za muškarce i žene između 40 i 70 godina koji žive u Veliko Britaniji, ali test se vrlo brzo proširio i drugim zemljama svijeta.

Rezultati se baziraju na analizi zdravstvenih informacija o više od pola milijuna odraslih u Velikoj Britaniji. Testiranje je obavljeno na više od 35.000 pacijenata u dva zdravstvena centra u Škotskoj i pokazalo se da ima oko 80 posto točnosti.

Upitnik je od danas dostupan i online (doduše, ako imate manje od 40 godina morat ćete lagati da biste mu pristupili, što mu smanjuje preciznost), a sadrži 11 pitanja za žene i 13 za muškarce.

Istraživači poručuju da se na rezultate ne bi trebalo gledati kao na "nepokolebljivo predskazanje", već da bi ljudima trebalo pomoći da shvate kakvim su rizicima izloženi, piše Independent.

Test možete riješiti OVDJE.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.