U McDonald's stigli novi sladoledi. Govori se da su dobri kao i onaj od pistacija

Foto: Pexels

Sadržaj nastao u suradnji s: McDonald's

VRIJEME JE da razbijemo mitove.

Sladoled odavno nije samo ljetna poslastica, pokazuju to i trendovi. Dok nam se ruke griju uz šalice toplih napitaka, zimi se sve više okrećemo nešto drugačijem užitku, našoj omiljenoj ledenoj poslastici koja ima čari baš u hladnijim mjesecima. 

Zima možda hladi zrak, ali ne i našu želju za sladoledom. Što je to u ovom desertu što ga čini jednako privlačnim u svako doba godine? Pronašli smo neke odgovore.

Rituali diljem svijeta

Konzumacija hladnih deserata zimi nije samo fenomen prisutan u određenim regijama, ovo je trend koji globalno sve više privlači pažnju. 

Primjerice, u Japanu dominiraju drugačiji okusi s obzirom na tradicionalnu čokoladu ili vaniliju. Japanci uživaju u desertima poput kakigorija, sitno narezanog leda s raznim sirupima i kondenziranim mlijekom, te mochi sladoleda napravljenog od ljepljivog rižinog brašna. Tipični okusi povezani s japanskim blagdanima uključuju matcha zeleni čaj, pastu od crvenog graha i sezam, koji se često koriste u zimskim verzijama ovih slastica.

Trend jedenja hladnih deserata zimi prisutan je i u nordijskim zemljama. Tamo se sladoled poslužuje i kao pratnja tradicionalnim blagdanskim kolačima, čime se stvara skladan spoj toplih i hladnih okusa. Primjerice, u Švedskoj je uobičajeno ponuditi sladoled uz kladdkaku, bogati čokoladni kolač sličan brownieju, koji je karakterističan po ljepljivoj unutrašnjosti i hrskavoj korici. 

Opis: Kladdkakka
Foto: Shutterstock

Ovi kulturni utjecaji potaknuli su globalne lance da prilagode ponudu zimskim navikama, čime sladoled prestaje biti sezonski proizvod i postaje cjelogodišnji užitak. Trendovi pokazuju kako tijekom hladnijih mjeseci biramo bogatije i kremastije okuse poput karamele, čokolade i orašastih proizvoda, jer ovakvi sastojci imaju puniji okus, a daju osjećaj sitosti i zadovoljstva.

Proizvođači to prepoznaju, stoga zimi sve češće nailazimo na deserte koji kombiniraju upravo takve sastojke. Sladoledi u hladnoj sezoni često imaju puniju i bogatiju teksturu, dok se voćni i laganiji okusi povlače u drugi plan.

Ljubitelje sladoleda razveselit će informacija kako je McDonald's nakon uspjeha ljetnog Pistachio McFlurryja, koji je zbog velike potražnje na neko vrijeme postao nedostupan i time dodatno povećao interes javnosti, izbacio novu zimsku kombinaciju. McFlurry i McSundae Deluxe Daim su dostupni u svim McDonald’s restoranima te donose bogate okuse prilagođene upravo hladnijim mjesecima.

Inspiracija za nove zimske okuse dolazi iz popularnog nordijskog slatkiša Daim, čija hrskavost i karamelasto-čokoladni okus čine njegovu prepoznatljivu bazu. Tako i McDonald’sovi McFlurry i McSundae Deluxe Daim spajaju hrskave komadiće karamele u mliječnoj čokoladi s još kremastijim sladoledom i daju taj puni osjećaj koji odgovara hladnijim mjesecima. 

McFlurry Daim dolazi u klasičnom formatu, kremasti je to sladoled pomiješan s komadićima Daim karamele obložene mliječnom čokoladom i preliven karamelom. Njegov sladoledni suputnik, McSundae Deluxe Daim ide korak dalje uz dodatak šlaga koji zaokružuje bogatu kombinaciju okusa. 

Znanost iza sladoleda: zašto ga volimo i zimi?

Nije slučajno da mnogi posežu za sladoledom bez obzira na hladnoću.

Sladoledi kao deserti često se preporučuju zimi, upravo zbog manje temperaturne razlike između tijela i hrane. Dok ljeti hladni desert može izazvati osjećaj šoka zbog velikog kontrasta s visokim temperaturama, zimi je taj prijelaz blaži, što konzumaciju čini ugodnijom.

Ipak, znanstvenici potvđuju da naš mozak voli hranu koja spaja okuse i teksture na način koji nas umiruje i razveseljava. Dodajte tome bogate dodatke poput karamele, čokolade ili orašastih plodova, jasno je zašto sladoled postaje jedan od omiljenih deserata čak i tijekom zimskih mjeseci.

Slatki okusi često se povezuju s osjećajem zadovoljstva jer aktiviraju dijelove mozga zadužene za nagrađivanje. Upravo taj trenutak, kada okusimo nešto slatko, potiče otpuštanje serotonina, hormona koji doprinosi osjećaju sreće. 

Zanimljivo je kako tekstura deserta također igra važnu ulogu. Kremasta, bogata baza sladoleda stvara osjećaj ugode, dok slatki okusi dodatno pojačavaju taj doživljaj. 

McFlurry i McSundae Deluxe Daim primjer su kako potražnja za omiljenim desertima dobiva svoju sezonsku prilagodbu. Ovi deserti donose nešto novo u poznati format i pokazuju da sladoled nije samo ljetna priča, već poslastica bez sezonskih granica.

McDonald’s time nastavlja tradiciju lansiranja hit proizvoda, povezujući Pistachio sladoled kao ljetnu uspomenu s Daim sladoledima kao zimskim užitkom.

Isprobajte ove zimske sladoledne kombinacije i uvjerite se zašto njihovi bogati okusi osvajaju u svako doba godine!

Sponzorirani sadržaj donose Index i McDonald's prema najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.