Legendarni Mr. Spock preminuo u 84. godini: "Počivaj u miru, mnoge si od nas inspirirao"

Screenshot: YouTube

LEONARD NIMOY, legendarni Mr. Spock iz "Zvjezdanih staza" preminuo je danas u 84. godini u svom domu u Los Angelesu, potvrdila je to njegova supruga Susan Bay Nimoy, kako prenosi New York Times. Prema riječima njegove supruge, uzrok smrti je teška bolest pluća koja je već neko vrijeme bila u terminalnoj fazi.

Nimoy je osobno prošle godine objavio vijest o svojoj bolesti, a za oboljenje je okrivio dugogodišnju ovisnost o pušenju, iako je prestao pušiti prije 30 godina. Bolest pluća manifestirala se otežanim dovodom kisika, što je oslabilo organizam, pa se njegovo stanje naglo pogoršavalo, a početkom ovog tjedna zbog komplikacija je i hospitaliziran.

Iza sebe je ostavio filmove, radove i druga umjetnička djela koja svjedoče o njegovoj bogatoj karijeri, no Nimoy će svakako najviše ostati zapamćen po ulozi Mr. Spocka u kultnom serijalu "Zvjezdane staze". Ta je uloga ostavila golem trag u njegovu životu, ne samo u karijeri, već i privatno, što potvrđuju, između ostaloga, i naslovi njegovih autobiografija: one iz 1977. godine koja nosi naslov "Ja nisam Spock", te one iz 1995. pod naslovom "Ja sam Spock".

"Kao Spock, konačno sam pronašao ono najbolje od dvaju svjetova..."

"Prolazio sam kroz svojevrsnu krizu identiteta. Pitao sam se trebam li prigrliti Mr. Spocka ili se boriti protiv njega. No, shvatio sam da nemam izbora. Spock i 'Zvjezdane staze' bili su iznimno popularni među gledateljima i ja to nisam mogao izmijeniti ni na koji način", rekao je svojevremeno Nimoy.

A u svojoj je prvoj autobiografiji, između ostaloga napisao i ovo: "Kao Spock, konačno sam pronašao ono najbolje od dvaju svjetova: mogućnost da budem prihvaćen od strane publike, ali i mogućnost da nastavim igrati ulogu osamljenog vanzemaljca". U svojoj je autobiografiji priznao i to da bi, kad bi mu bilo ponuđeno da izabere bilo koju drugu ulogu, uvijek i ponovno odabrao Spocka.

U "Zvjezdanim stazama", koje su premijerno na NBC-u prikazane 8. rujna 1966., Nimoy je angažiran dok je 60-tih godina podučavao glumu u svom studiju. A koliku je važnost imao u toj seriji, u kojoj je glumio od 1966. do 1969., možda najbolje govori izjava autora serije, Genea Roddenberryja, koji je na samom početku prikazivanja rekao da je Mr. Spock "svijest 'Zvjezdanih staza'".

Iako je teško izdvojiti najbolje scene s Mr. Spockom, jedna od onih koje će se zasigurno naći na svakom "the best of" popisu je i scena kada omiljeni vulkanski časnik konačno pokaže emocije.

A mnogi će se sada sjetiti i scene u kojoj Spock umire. "Ovo je bilo tužno...", napisao je jedan korisnik na YouTubeu ispod scene prije nekoliko sati, i dodao: "Nažalost, ovoga puta nema regeneracije":

Malo su, međutim, poznate zgode sa snimanja hit-serije. Jednu od njih prepričao je William Shatner, kako piše Time, koji je Nimoyu stalno na setu, za vrijeme pauze za ručak, krao bicikl.

Volio je van Gogha i divio se Meryl Streep

Nimoyev najdraži umjetnik bio je Vincent van Gogh, a od glumaca, posebno se divio Johnu Garfieldu, te Meryl Streep, zbog njene izvedbe u filmovima "Sophie’s Choice" i "The Deer Hunter". A sam Nimoy, kao on sam ili kao Spock, odnosno i jedno i drugo, bio je idol mnogima. Od trenutka kada je objavljena vijest o njegovoj smrti, od Nimoya se preko društvenih mreža opraštaju horde njegovih obožavatelja, ali i slavnih imena; između ostalih, i NASA je u nekoliko objava na svom Twitteru poslala posljednje pozdrave Mr. Spocku.

"Počivaj u miru, Leonarde Nimoy. Mnoge si od nas ovdje u NASA-i inspirirao..", stoji u jednoj od objava, dok u sljedećoj piše: "Leonard Nimoy... bio je inspiracija tolikim generacijama inženjera, znanstvenika i astronauta...."

Brojni obožavatelji, prijatelji, kolege i suradnici iz svijeta filma poruke objavljuju i na njegovom profilu na Twitteru. Iz MGM studija su poručili: "Počivaj u miru. Ti si legendaran glumac i ikona znanstvene fantastike", a glumac Ben Stiller je dodao: "Najozbiljnije, jedan od najgenijalnijih ljudi ikad",

William Shatner je na svom Twitteru objavio: "Volio sam ga kao brata. Svima će nam nedostajati njegova duhovitost, njegov talent i njegov način na koji nas je volio". "Leonard Nimoy! Bit ćeš zauvijek dio svih nas! Počivaj. Počivaj s anđelima", napisala je Alyssa Milano.

"Bio je zaljubljenik u umjetnost i humanost, podupirao je znanost, velikodušno, svojim talentom i svojim vremenom. I naravno, bio je Spock. Cool, logičan... Volio sam Spocka... 2007. imao sam čast upoznati Leonarda osobno... Michelle i ja pridružujemo se njegovoj obitelji, prijateljima i bezbrojnim obožavateljima kojima će nedostajati", napisao je, uz ostalo, u svojoj poruci i Barack Obama.

A s Mr. Spockom pozdravio se i glumac Zachary Quinto koji igra "novog Spocka". "Srce mi je slomljeno. Dragi prijatelju, toliko te volim. Nedostajat ćeš mi svaki dan. Neka te anđeli prate na putu za vječnost", napisao je Quinto na svom Instagramu.

Nimoy i Quinto su 2013. zajedno radili na snimanju reklame za Audi, a družili su se i privatno te jednom prilikom izjavili da ih je povezalo upravo iskustvo igranja uloge Spocka, hiper-logičnog polu-čovjeka, te da su tako postali jako dobri prijatelji.

Glumom se počeo baviti već u dobi od osam godina

Nimoy je rođen u Bostonu 26. ožujka 1931., kao drugi sin Maxa i Dore Nimoy, ukrajinskih imigranata i ortodoksnih Židova. Već u dobi od osam godina, Nimoy je glumio u manjim, lokalnim filmskim uradcima, a glumom se nastavio baviti i u srednjoj školi kao i na fakultetu. 1949. upisuje ljetni tečaj glume na Boston Collegeu, a potom odlazi u Hollywood gdje je najprije dobio dvije manje uloge u filmovima "Queen for a Day" i "Rhubarb".

Njegova prva veća uloga je u filmu "Kid Monk Baroni" iz 1951., a vanzemaljca je prvi put glumio u kultnom serijalu "Zombies of the Stratosphere". 1961. dobiva manju ulogu u epizodi serije "The Twilight Zone". Nakon što je dvije godine bio u vojsci, vraća se u Kaliforniju gdje radi na različitim poslovima: "Najgori posao koji sam ikada radio bilo je raznošenje novina zimi", rekao je. U dobi od 40 godina vraća se ponovno na fakultet te magistrira španjolski jezik na sveučilištu Antioch University Austin, a kasnije, 1978. godine, i doktorira.

Bio je i redatelj, glazbenik, pisac, pjesnik, fotograf...

Kao redatelj, Nimoy potpisuje dva nastavka filmskog serijala "Zvjezdane staze", treći iz 1984. i četvrti iz 1986., na kojem je sudjelovao i u pisanju scenarija. 1991., ponovno oživljava Mr. Spocka u dvjema epizodama "Zvjezdanih staza", a bio je i izvršni producent četvrtog dijela filmskog serijala. Režirao je i uspješnu komediju "Three Men and a Baby" iz 1987., a pojavio se i u nekoliko televizijskih filmova.

Nominiran je za nagradu Emmy za film "A Woman Called Golda" iz 1982. u kojem je glumio muža Golde Meir. To je bila četvrta nominacija za Emmy u njegovoj karijeri; ostale tri zaradio je "Zvjezdanim stazama", no nijednom nije dobio tu nagradu.

Nakon propalog braka s glumicom Sandi Zober, vjenčao se sa Susan Bay Nimoy s kojom je ostao do kraja života i s kojom ima dvoje djece, Adama i Julie Nimoy, uz posinka Aarona Bay Schucka. Nimoy je imao i šestero unučadi, jedno praunuče, a ostavio je iza sebe i starijeg brata Melvina. Osim glumom, Nimoy se bavio i pisanjem proze te poezije, između ostaloga i knjiga za djecu, te fotografijom, režiranjem, kazališnom produkcijom i glazbom.

No, nema sumnje da će najzapamćeniji ostati po ulozi Mr. Spocka - čiji je karakter maestralno utjelovio - te po kultnoj rečenici koju, vjerujemo, znate. A inspiraciju za slogan "Live long and prosper", kao i poznati pozdrav rukom, Nimoy je, kako je sam jednom prilikom rekao, pronašao u pozdravu židovskih vjernika u sinagogi u koju je kao dijete odlazio s roditeljima.

Skraćenom verzijom legendarne rečenice ("LLAP"), Nimoy je završavao i sve svoje objave na Twitteru, pa tako i onu posljednju u kojoj nam je, za kraj, poručio: "Život je kao vrt. Savršeni trenuci mogu se doživjeti, ali ne i sačuvati, osim u sjećanju. LLAP".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.