Manchester je "brdo u obliku dojke", a Firenca "cvjetanje": Zanimljivo porijeklo imena europskih gradova

Foto: Shutterstock

SVI ZNAMO njihova imena, ali možda ne i otkud ta imena dolaze: europski gradovi kriju u svojim nazivima zanimljivo porijeklo.

Telegraf piše kako Barcelona svoje ime duguje generalu Hamilkaru, ocu čuvenog Hanibala. Hamilkar je utemeljio Barcelonu, a ime grada vuče porijeklo od njegovog obiteljskog prezimena Barca, što na punskom znači "munja".

Prema njemačkoj narodnoj tradiciji, Berlin je svoje ime dobio od riječi "bär" što znači "medvjed", koji je i simbol Berlina. No, prema drugoj teoriji ime grada zapravo dolazi od slavenske riječi za močvaru – "berl". 

Bukurešt znači "sreća", a Liverpool "zgrušana voda"

Naziv rumunjskog glavnog grada, Bukurešta, dolazi od Bukura, povijesnog junaka koji je, prema različitim legendama, bio princ, odmetnik, ribar, pastir ili lovac, ili možda sve to. Na rumunjskom jeziku, "bukurija" znači "sreća". Manchester, koji se prije zvao Mamucio, današnji je naziv dobio od naziva "Mameceastre" i složenica je od riječi "mamm" što znači "dojka" ili "brdo u obliku dojke", i staroengleskog "ceastre, chester", što označava rimski grad. 

Liverpool svoje ime također duguje dvjema riječima, staroengleskoj "lifer" što znači "debela, zgrušana voda" i "pool" što znači "bazen", što je povezano s bazenom ili plimskim potokom koji tamo više ne postoji. Švedska prijestolnica Stockholm ime duguje kombinaciji riječi "stäk" što znači "zaljev" (ili, možda "stock" što znači "kolac", "dići sidro", "stub", "motka") i riječi "holm" što znači "otok". 

Glavni grad Norveške, Oslo, ime najvjerojatnije duguje staronorskoj riječi "os" što znači "ušće". Iako postoje i druge teorije, ova je najrealnija s obzirom na lokaciju na kojoj se mjesto nalazi. Kopenhagen u prijevodu znači "trgovačka luka", ime je dobio od danske riječi "køber" što znači "trgovac" ili "kupac", i "havn" što znači "luka". 

Istanbul, Hamburg, Pariz...

Istanbul ime duguje turskoj inačici grčke fraze "eis tan polin" što zapravo znači - "u grad". Sintagma je korištena iz sljedećeg razloga: Konstantinopolis je u toj mjeri bio iznad svih ostalih gradova na svijetu da su ga Grci jednostavno zvali Grad, stoga su "išli u Grad". 

Hamburg ime duguje riječi "hamma" što znači "but, zadnji dio koljena", odnosno, u prenesenom značenju, "savijenost, ugao", što je referenca na njegovu lokaciju koja se nalazila na zavoju rijeke. Druga, i manje vjerojatna, teorija kaže da dolazi od srednjonjemačke riječi "hamme" što znači "zatvoreni prostor pašnjaka". Drugi dio imena, "burg", znači "tvrđava, utvrđenje".

Pariz se u antička vremena zvao "Lutecia Parisorum", a kasnije i "Parisii". Bio je utvrđeno naselje galskog plemena Pariza, koji su od njega napravili svoju prijestolnicu. 

Split je ime dobio po biljci

Split je ime dobio od biljke brnistre koja oko njega raste u izobilju, a za koju je grčki naziv "aspalatos" ili "spalatos". U srednjem vijeku naziva se i Spalatum, što je izvedenica od "spalato" i referenca na Dioklecijanovu palaču koja predstavlja srž grada. 

München u korijenu svoje riječi ima izraz "mönch" što znači "monah". Osnovali su ga benediktinci. Firenca, na latinskom "Florencia", ima u svom nazivu prezime obitelji Medici, a u doslovnom prijevodu znači "cvjetanje", ime dolazi od riječi "florens" koja je glagolski pridjev riječi "florere".

Ime Londona, prema jednoj teoriji, dolazi od izraza "Londinium" što znači "mjesto koje pripada čovjeku po imenu Londinos". Ova je teorija, međutim, odbačena, a drugog, službenog objašnjenja za sada nema.

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.