Ovako izgleda lice čovjeka koji je upravo doznao da bi mogao postati nobelovac

Screenshot: YouTube

TRENUTAK kad doznate da se vaša teorija pokazala točnom i da bi mogla dovesti čak i do Nobelove nagrade, velika je stvar u životu svakog znanstvenika.

Međutim, kad sve to zabilježite kamerom - imate viralni hit.

Upravo su to učinili znanstvenici sa Stanforda koji su na YouTubeu objavili video u kojem su otkrili kako je vodeći fizičar, profesor Andre Lindei, reagirao doznavši da se njegova teorija pokazala točnom i dovela do spektakularnih otkrića.

Dobre vijesti donio je asistent Chao Lun Kuo, jedan od članova tima koji je svijetu obznanio veliko otkriće.

"Što? Možeš li to ponoviti?", zapitao je osupnuti profesor, a kako je to izgledalo, pogledajte u videu.

Inače, znanstvenici Harvard-Smithsoniana u ponedjeljak su objavili "veliko otkriće" o kojem su tijekom dana pisali svi svjetski mediji.

Naime, po prvi puta u povijesti, znanstvenici su otkrili izravne dokaze o širenju svemira koje se dogodilo samo djelić sekunde nakon Velikog praska prije 13,8 milijardi godina.

Dokazi su pronađeni u pozadinskoj radijaciji kozmičkih mikrovalova koji se nastavljaju širiti svemirom sve do danas.

Gravitacijski valovi, koje je prvi puta spomenuo Albert Einstein u svojoj općoj teoriji relativnosti prije više od 100 godina, nikada ranije nisu dokazani, a vjeruje se kako su potekli od Velikog praska i nakon toga se pojačali zahvaljujući inflaciji svemira.

Pronađen je dokaz prvih gravitacijskih valova, mreškanja u prostorvremenu koja su nastala u ranom periodu svemira. Otisak koji su oni ostavili kad je svemir nastao prije 13,82 milijardi godina dat će nam uvid u to kakav je bio tek netom nakon Velikog praska.

Koristeći posebni teleskop nazvan Bicep (Background Imaging of Cosmic Extragalactic Polarization) na Južnom polu", znanstvenici ne samo da su otkrili radijaciju već i polarizirajuće signale koji su puno snažniji nego se očekivalo.

"Ovo je bilo nalik traženju igle u plastu sijena, ali umjesto toga pronašli smo željeznu polugu", rekao je vođa tima Clem Pryke sa sveučilišta u Minnesoti na konferenciji za tisak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.