Povratak najbolje HRT-ove serije: Gledatelji zamjerili izgovor čakavštine

Foto: Press

OBOŽAVATELJI serije "Počivali u miru" jučer su napokon došli na svoje. Naime, nakon nešto više od dvije godine HRT je započeo s emitiranjem uspješne serije koja je u prvoj sezoni prikazivanja skupila samo odlične kritike.

I premda je "Utopija" možda privukla dio onih koji su htjeli (još jednom) pogledati hvaljeni 47-minutni dokumentarni film, eksperimentalni "Muški film" unatoč kratkom trajanju nije bio od prevelike koristi najboljoj HRT-ovoj seriji.

Bilo kako bilo, reakcije su (očekivano) odlične, ali mnogi su zamjerili izgovor čakavštine zbog čega su se iz produkcije pokušali opravdati i na službenoj Facebook stranici serije.

"Dragi Istrani i Istrijani, nemojte se previše ljutiti na izgovor vašeg dijalekta u seriji. Mi smo tome dosta ozbiljno pristupili, ali znali smo da nećemo sve moći zadovoljiti. Na seriji je radilo petero konzultanata, uglavnom najboljih istarskih glumaca i dramaturga. Ali... niti itko može do kraja odglumiti da je rođen s tim dijalektom, niti vi svi govorite isto (spojite Labinjana i Rovinježa pa slušajte), a niti serija može biti razumljiva svima, ako se ide do kraja u dijalekt. Znamo da će vama koji ste odrasli s tim jezikom i tom melodijom neki izgovori parati uši i za to vam se unaprijed ispričavamo. Nadamo se da će vas priča i dobri glumci ipak zadržati uz ekrane. A za neka buduća vremena i drugu seriju na vašem dijalektu - šaljite djecu u glumce! Nema ih dovoljno", stoji u poruci gledateljima od kojih je većina pokazala razumijevanje dok su se neki ipak zapitali zašto ulogu nije odigrao izvorni govornik.

U svakom slučaju, u kontekstu domaćih serija, imati samo jednu zamjerku gotovo je zanemarivo, a sa sličnim se problemima susreću i mnoge uspješne strane serije.

Gledatelje čeka novih deset epizoda, a novinarka Lucija Car krenula je u novu istragu u Globinu, tipičnom istarskom mjestašcu, a između gradića na uzvisini i tvornice u dolini preplela se mreža tajni, međusobnih optužbi i sumnjičenja. Sedam s azbestom povezanih smrti, dugo nakon što se u Globinu prestao proizvoditi azbest, nisu samo teret s kojim se teško nosi zajednica već je riječ o skandalu koji seže do državnog vrha.

O kvaliteti serije dovoljno govori i činjenica da je producentska kuća Lionsgate ("Momci s Madisona") otkupila prava za snimanje američke verzije te serije.

Redatelj druge sezone je Goran Dukić, scenarij potpisuju Saša Podgorelec, Ivan Turković Krnjak i Dario Vince, kreator serije, producent i autor priče.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.