Predstavljen novi Špancirfest, ove godine pod sloganom "Pokreni svoju kreativnost"

Foto: Press

NA TERASI restorana Angelus predstavljen je i najavljen danas Špancirfest 2015, koji će cijeli biti u znaku kreativnosti.

S obzirom na stratešku usmjerenost Varaždina k turizmu, Špancirfest kao glavni turistički proizvod mnogo je više od velike i uspješne manifestacije. On je nositelj gospodarskih aktivnosti, poticatelj razvoja turističke i ugostiteljske ponude, ali i katalizator promjena i inovacija.

Svojom sadržajnom raznolikošću, neraskidivom povezanošću s Varaždinom i stalnim, osmišljenim i sustavnim promjenama i nadogradnjama, Špancirfest je izgrađen u važan, izuzetno vrijedan i dugovječan turistički brend, neusporediv s bilo kojom drugom manifestacijom ili festivalom. Špancirfest je stvorio novu tržišnu nišu, u kojoj za sada stanuje sam.

"Ovo je jedna poruka, kojom želimo ukazati na važnost kreativnosti i kreativne industrije. Ovo je i poziv svim Varaždincima da sudjeluju na Špancirfestu. Već samo i svojim dolaskom, sudjelovanjem u programima, koji će biti interaktivni, od kreativnih radionica, drugih oblika kreativnog stvaralaštva, kreativne zabave, i svatko će moći izraziti svoju kreativnost", ističe Branka Tropp, direktorica TZ Grada Varaždina.

U posljednjih nekoliko godina, festival se produkcijski i sadržajno uzdigao na visoku razinu te je njegov glazbeni i općenito izvođački program najvažnija hrvatska festivalska točka kraja ljeta. Tajna uspjeha i stalnog rasta Špancirfesta, leži u pomnom dugoročnom planiranju, uspješnom predviđanju trendova  i sustavnoj želji da festival, koji ima tako važnu ulogu u životu i razvoju Varaždina, zaista bude više od uspješnog kulturno turističkog događanja.

"Špancirfest je od jedne male manifestacije narastao do najznačajnijih brendova našeg grada. Posebna pohvala svima u organizacijskom timu jer rade odličan posao. Špancirfest se velikom većinom financira na tržištu, mi pomažemo koliko je u našoj moći, no upravo takav način rada mora biti putokaz svima za uspješne događaja. Špancirfest je svake godine sve bolji, organizacijski napreduje, puno kreativnosti, a posebno me veseli urbana akupunktura grada, gdje će mladi kreativci osmisliti poseban trg", istaknuo je Goran Habuš, gradonačelnik Varaždina.

Špancirfest je već nekoliko godina na putu da postane važan dionik razvoja kreativne industrije, prije svega u Varaždinu i njegovoj okolici, ali i cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj, a možda i izvan nacionalnih granica.

Špancirfest kao idealna platforma za kreativno izražavanje

Festival će se pretvoriti u platformu koja će potaknuti mlade, talentirane umjetnike-poduzetnike iz područja kreativnih i kulturnih industrija, da još aktivnije razmišljaju tržišno, s obzirom na to da uz njih stoji vrhunski turistički brend kojemu je jedna od glavnih zadaća omogućiti im kontakt s ciljnom publikom.

Iako se ova ideja kroz sustavno razvija već nekoliko godina, Špancirfest 2015. bit će prvi koji će kreativnost imati u svojoj srži. Stoga je ove godine odabran i novi moto "Pokreni svoju kreativnost", kao simbol smjera u kojem će se festival kretati u budućnosti.

Tako su ove godine partneri na festivalu Rendez–vous festival Francuske u Hrvatskoj, potom Hrvatski klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija (HKKKKI), nadalje Arhitektonski fakultet Zagreb, Akademija likovnih umjetnosti, Tekstilno-tehnološki fakultet. Usku ulicu tako će napuniti 30 mladih umjetnika iz cijele Hrvatske, ali i Slovenije, održavat će se niz kreativnih radionica, u suradnji s HKKKI-em, dok će studenti Arhitektonskog fakulteta održati radionicu Akupunkture grada, u sklopu koje će kreirati novi izgled i identitet novog trga u Varaždinu. Tu je naravno i Park kreative, koji je postao prava meka za sve, kako za djecu tako i za njihove roditelje, koji uživaju u njemu.



Špancirfest je i dio manifestacije Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj, kroz koji će na Kapucinskom trgu nastupiti akrobatska skupina Transe Express s programom kakav još nije bio viđen na ulicama Varaždina. U sklopu Rendez-vousa održat će se i koncert Nouvelle Vague, prvog dana na Stančićevom trgu, a posebna atrakcija zasigurno će biti francuski doručak, koji će biti organiziran u nedjelju.¸


"Posebno smo ponosni na partnerstvo Rendez-vous festivala Francuske u Hrvatske, što smo se udružili sa Špancirfestom, i što smo u prekrasnom Varaždinu. Radi se o vrlo važnom festivalu, koji se obraća svim Varaždincima, ali i građanima Hrvatske, spremili smo uistinu odlične programe, koji će odlično reprezentirati Francusku", istaknula je veleposlanica Francuske u Hrvatskoj, Michele Boccoz.

Špancirfest će trajno obogatiti i javni prostor Varaždina novom instalacijom u Bakačevoj ulici, izrađenom od starog pribora za jelo, kojeg su tijekom prošlog Špancirfesta donirali građani Varaždina.

Raznovrstan glazbeni program na tri pozornice

Glazbeni program Špancirfesta će u 2015. biti još bogatiji i zanimljiviji publici. Tu je prije svega glavna pozornica kod Starog grada na kojoj će partner Špancirfesta ove godine biti agencija LAA. Pozornica Stari grad će tako i dalje donijeti kombinaciju velikih, svjetskih glazbenih zvijezdi te najznačajnijih regionalnih bendova i izvođača. Mando Diao, Parov Stelar Band, Gogol Bordelo, Dubioza kolektiv, Bajaga & Instruktori, S.A.R.S., Edo Majka, zvučna su noseća imena. Na Stančićevom trgu će, uz ranije spomenuti Nouvelle Vague, nastupiti Pankrti, Dzabmo Agusevi Orcherstra, Rambo Amadeust, Detour i brojni drugi, a posebna „poslastica“ bit će pozornica na novoj lokaciji, vile Bedeković, na kojoj će nastupati Maksim Mrvica, Darko Rundek, Massimo i Matija Dedić, Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić, Josipa Lisac i Amira Medunjanin.

Usto, ponovno odličan program kazališnih predstava, također na pozornici vile Bedeković, gdje će nastupati Kerekesh Teatar, Zijah Sokolović, Teatar Gavran i Vid Balog.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.