Rujanske kino premijere: Pet razloga da televizore zamijenite velikim platnom



VIŠE nego odlično filmsko ljeto gotovo je iza nas, a bombardiranje blockbusterima ne prestaje. Batman, Avengersi i drugi Plaćenici, ove su sezone doslovno dominirali kino blagajnama, a pred sam kraj osmog mjeseca pridružio im se i solidno prihvaćeni Bourne koji nije zadovoljio standarde kritike, ali publika mu je bila naklonjenija.

Međutim, deveti mjesec dolazi s premijerama koje ne zaostaju previše za ostatkom ljetne ponude hitova. Naravno, teško je povjerovati da će se zaradom približiti Avengersima ili posljednjem Batmanu (koji je prešao prag od milijardu dolara), ali riječ je o naslovima koji bi vas mogli privući u klimatizirane kino dvorane i natjerati vas da se šopate kokicama dok uživate u akciji.  

"Dredd 3D"



Teško je uopće pretpostaviti ima li "Dredd" ono što je potrebno da dopre do šire publike i približi se ostalim strip kolegama, ali jedno je sigurno - gore od Stallonea i Assantea ne može. Ono što se 1995. dogodilo s nesretnom adaptacijom stripa Johna Wagnera mnogi još i danas pokušavaju zaboraviti. Međutim, koliko god "Judge Dredd" Dannyja Cannona bio omražen kod kritike i fanova stripa, film o nemilosrdnom sucu na blagajnama je zaradio 113 milijuna dolara i tako pokrio prilično visok budžet od 90 milijuna.


Redatelj Pete Travis iz sebe nema većih filmskih propusta, a scenarija se dohvatio književnik i scenarist Alex Garland ("The Beach", "28 Days Later", "Sunshine"), pa sve ukazuje na to da bi novi "Dredd", izostane li uspjeh na blagajnama, mogao biti film koji vas neće uvrijediti neoprostivom glupošću. A ako je vjerovati ekipi koja ga je imala prilike pogledati na Comic-Conu, "Dredd" se ne propušta.

Premijera: 20. rujna

"Looper"



Ljubitelji SF-a, filmofili i ostali nepopravljivi geekovi, "Looper" očekuju iz najmanje dva razloga. Prvi je taj što iza njega stoji Rian Johnson koji je snimio kultni "Brick", a drugi je to da je riječ o noiru u kojem se putuje kroz vrijeme. Treći razlog može biti Bruce Willis, ali oni koji prate njegovu karijeru, znaju da to ne znači puno.



Ukratko, Joseph Gorden-Levitt i Bruce Willis glume Josepha Simmonsa s otprilike 30-ak godina razlike, a ideja je da mlađi Simmons mora uhvatiti starijeg sebe i eliminirati se.

Premijera: 27. rujna

"Savages"



Oliver Stone u svojoj je karijeri snimio dovoljno velik broj koještarija i ne postoji jedan jedini razlog da njegov novi uradak očekujemo bez doze skepse. Međutim, najave djeluju obećavajuće pa u ovom trenutku možemo konstatirati samo jedno - Oliver Stone snimio je odličan foršpan.


Na američkim blagajnama nije prošao dobro, a kritika mu nije naklonjena. Ipak, riječ je o kartelima, marihuani i ljubavnom trokutu, a tu je i Salma Hayek, pa nema razloga da zagriženi poznavatelji njegovog opusa ne posjete kino dvoranu i provjere u kakvoj je Stone formi u 2012.

Premijera: 13. rujna

"Lawless"



Sve što John Hillcoat snimi očekuje se s nestrpljenjem. Bila to mučna postapokaliptična drama, brutalni vestern, spot Grindermana ili snimka prijateljeva vjenčanja - zaista nije bitno. Budući da je riječ o "gangsteraju" u vrijeme velike depresije, stvar postaje još zanimljivija. Situacija je još zanimljivija kad u obzir uzmemo da se za scenarij pobrinuo Nick Cave, a riječ je o adaptaciji romana Matta Bonduranta "The Wettest County in the World" .

Za glazbu se ponovno pobrinuo iskusni dvojac Cave/Ellis, a sudeći prema kritikama koje su počele pristizati, zahtjevnija publika i nije baš oduševljena onim što su im Hillcoat i Cave priredili. No, kritika i publika nisu se jednom razilazili oko mišljenja, pa nema razloga da to ne učine i ovaj put.

Premijera: 20. rujna

"Posession"



Opsjednuto dijete, nadnaravne sile i producenti koji nas uvjeravaju da je film nastao prema istinitoj priči o "ukletoj kutiji". Što vam više treba za odličnu horor razbibrigu? Kad na sve to nadodate i podatak da je kritika film doslovno sasjekla, odlazak u kino postaje neizbježan jer najzabavniji su upravo horori koje profinjeni filmoljupci organski preziru. Iako, cijenjeni Roger Ebert o filmu je pisao jako pozitivno pa ovom valja pristupiti s oprezom.

Bilo kako bilo, iza redatelja Olea Bornedala stoji odličan "Nightwatch", u producentskoj se ulozi našao legendarni Sam Raimi, a u glavnim ulogama pojavljuju se provjereni Jeffrey Dean Morgan i Kyra Sedgwick.

Premijera: 6. rujna

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.