Trofejni ulov: Piton dug preko 5 metara i težak preko 74 kilograma



MONSTRUOZNI burmanski Piton dugačak 5 metara i 35 centimetara i težak 74,6 kilograma, pronađen je nedavno u nacionalnom parku Everglades na Floridi. U tijelu ove goleme zmije pronađeno je čak 87 jaja, za što se vjeruje da je rekord. Znanstvenici tvrde da ovo otkriće pokazuje koliki su primat preuzele ove zmije, čija je postojbina inače jugoistočna Azija.

"Ova doista golema zmija može preživjeti doista mnogo toga. Takve zmije malo što može zaustaviti, one žive prilično dugo, a prirodni svijet je od njih često u opasnosti", rekao je Kenneth Krysko, iz Muzeja povijesti prirode na Floridi. Također, dodao je da će perje koje je pronađeno u utrobi zmije pomoći da se identificira vrsta hrane koju ove zmije jedu.



Iako ova zmija nije otrovna, dovoljno je jaka da svoj plijen ubije obmotavanjem oko njega i gušenjem. Najčešća hrana su im mali sisavci i ptice, no u Evergladesu, njihove su žrtve bile i lisice, zečevi, rakuni i nekoliko oposuma. Naime, poznato je da burmanski pitoni mogu progutati životinju veličine jelena i krokodila.

Nakon znanstvene analize, zmija će biti izložena u muzeju na Sveučilištu Florida pet godina prije vraćanja u muzej Nacionalnog parka Everglades. Posljednji pronađeni burmanski piton u divljini bio je dug tek nešto preko pet metara, a u njemu je pronađeno 85 jaja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.