Udario šakom u Monetovu sliku pa dobio šest godina zatvora

Screenshot: Daily News

IRAC Andrew Shannon udario je šakom u sliku "Argenteuil Basin" iz 1874. godine slikara Claudea Moneta u irskoj Nacionalnoj galeriji u Dublinu 2012. godine i pritom na njoj probio rupu.

Iako je 49-godišnji Shannon tvrdio da je zapravo bila riječ o nesretnom slučaju te da je dobio vrtoglavicu nakon koje je slučajno oštetio umjetničko djelo, svjedoci su na sudu kazali kako je prilikom oštećenja slike koristio šaku kojom ju je precizno probio.

Shannon je pritom osuđen na šest godina zatvora te mu je na 15 mjeseci zabranjen pristup svim galerijama u Irskoj, nakon što iz istog izađe.

Restauracija slike koja vrijedi 7,8 milijuna funti trajala je čak dvije godine te je u istu galeriju vraćena u srpnju ove godine, prenosi Daily Mail.

Shannon je prije ove sudske presude već bio osuđen i to čak 48 puta zbog različitih slučajeva krađe i pretprodaje rijetkih umjetničkih djela.

Iako je pred sudom tvrdio da se "nakratko onesvijestio i pritom nezgodno uhvatio za sliku jer je srčani bolesnik",  za sudsku odluku bila je presudna snimka nadzorne kamere u galeriji, kao i iskaz ključnih svjedoka.

"U pitanju je bilo veliko oštećenje, poprilično šokantno", kazao je voditelj Nacionalne galerije Sean Rainbird te pritom otkrio da se slika sada nalazi iza zaštitnog stakla.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.