Aaliyah se s 15 udala za R. Kellyja, išla je na Diddyjeve zabave, a s 22 je poginula

Screenshot/Foto: YouTube/Profimedia

Nakon što su objavljene fotografije sa zabava Seana Combsa, poznatijeg kao Diddy, otkriveno je da je i nekadašnja velika zvijezda Aaliyah odlazila na njegove partyje. 

Aaliyah Dana Haughton bila je američka pjevačica, plesačica, glumica i model. Rođena je u New Yorku, ali je djetinjstvo provela u Detroitu. Već u ranom djetinjstvu pokazala je zanimanje za glazbu, a s 12 godina potpisala je ugovor s glazbenim kućama svog ujaka Barryja Hankersona - Jive Records i Blackground Records.

Ujak ju je upoznao s R. Kellyjem, koji je postao njen mentor, autor njenih pjesama i producent njenog debitantskog albuma Age Ain't Nothing But a Number. Pojavom tog albuma kreću glasine da je Aaliyah u vezi s Kellyjem. 

S 15 godina se udala

Prema podacima Vibe magazina, par se vjenčao 31. kolovoza 1994. godine u hotelu Sheraton u Rosemontu. Ona je tada imala samo 15 godina (a Kelly 27), pa je krivotvoren njezin datum rođenja na vjenčanom listom. Godine 1995. njezini su se roditelji izborili da se brak proglasi nevažećim. I Aaliyah i Kelly opovrgnuli su sve glasine o navodnom braku.

Godine 1996. Aaliyah napušta Jive Records i potpisuje ugovor za Atlantic Records. Radi s producentima Timbalandom i Missy Elliott, koji su doprinijeli stvaranju njezina drugog albuma One in a Million. U međuvremenu je upisala i završila školu glume, a potom počela dobivati i uloge. 

Godine 2000. Aaliyah dobiva svoju prvu glavnu ulogu u filmu Romeo mora umrijeti. Film je moderna verzija priče Romeo i Julija Williama Shakespearea, u kojoj Aaliyah i Jet Li igraju par koji se zaljubljuje iako su njihove obitelji u sukobu. 

Kobni 25. kolovoza 2001.

Dana 25. kolovoza 2001. godine u 6:45 Aaliyah i gotovo svi članovi njezinog tima poginuli su u padu Cessne 402B u Marsh Harbouru na putu prema zračnoj luci Opa-locka. Nakon završetka snimanja spota za pjesmu Rock the Boat odlučili su nepredviđeno napustiti mjesto snimanja.

U zrakoplov su ukrcali svu opremu sa snimanja, iako su im kontrolori prtljage i pilot savjetovali da nešto od opreme ostave. Cessna se srušila brzo nakon što je poletjela, na oko 60 metara od točke polijetanja. Aaliyah, pilot Luis Morales III., frizer Eric Forman, Antony Dood, zaštitar Scott Gallin, videoproducent Douglas Kratz, stilist Christopher Maldonado, Keith Wallace i Gina Smith su poginuli.

Prema izvještaju mrtvozornika, Aaliyah je zadobila "teške opekotine i udarac u glavu" i pretrpjela težak šok. Mrtvozornik je zaključio da bi, i da je uspjela preživjeti pad, njezin oporavak bio nemoguć jer su ozljede bile preozbiljne.

Prema izvješću National Transportation Safety Boarda (NTSB), Cessna nije propisno uzletjela, a ispostavilo se i da pilot nije imao dozvolu za let. Pilot Morales na prevaru je dobio dozvolu za upravljanje avionom, a satove leta avionom koji su mu bili zapisani u izvješću nikad nije odvozio. 

Prema autopsiji, Morales je u svom tijelu imao tragove kokaina i alkohola. Naknadna istraživanja pokazala su da je Cessna ipak prekoračila dopuštenu težinu za oko 300 kilograma i prevozila je jednog putnika više nego što je to dopušteno.

Aaliyin sprovod održao se 31. kolovoza 2001. godine u New Yorku. Njezino tijelo bilo je položeno u srebrni lijes, a prevozila ga je staklena kočija koju su vukli konji. Na privatnoj ceremoniji bilo je prisutno oko 800 ožalošćenih prijatelja i rodbine, među kojima su bili Missy Elliott, Timbaland, Gladys Knight, Lil' Kim i Sean Combs, poznat kao Diddy. 

Išla je na Diddyjeve partyje

Nakon što su procurile fotografije s Diddyjevih zloglasnih partyja, na nekim fotografijama je i Aaliyah. Između ostalog, snimljena je 4. srpnja 2000. godine u krevetu s Jennifer Lopez i Diddyjem. 

R. Kelly i Diddy

Zbog uhićenja Seana Combsa mnogi su se prisjetili Kellyjevog slučaja. "Svakako postoje paralele u ovim slučajevima", rekla je Nadia Shihata, bivša savezna tužiteljica koja je 2021. vodila slučaj protiv Kellyja. 

"Očito je ponašanje u svakom slučaju nešto drugačije. Ali postoji ideja o superzvijezdi koja koristi svoje zaposlenike i pratnju kako bi omogućila stvarno ozbiljne zločine seksualnog nasilja", rekla je za CNN.

Naime, R. Kelly je u lipnju 2022. godine, nakon više od dva desetljeća optužbi za seksualno zlostavljanje i podmićivanje, osuđen na 30 godina zatvora zbog vođenja lanca prostitucije i reketarenja. U travnju ove godine američki sud potvrdio je 20-godišnju kaznu zatvora za repera R. Kellyja zbog seksualnog zlostavljanja djece. Proglašen je krivim po trima točkama optužnice za dječju pornografiju te po trima točkama optužnice za navođenje maloljetnika na seks.

Diddy i R. Kelly u istom su zatvoru. Lizzette Martinez, koja je preživjela zlostavljanje R. Kellyja, prisjetila se svog susreta s Diddyjem kasnih 1990-ih te je rekla da su njih dvojica jako slični. 

"Diddy mi je rekao: 'Hej, imaš stvarno lijepe oči. Pravim zabavu, želiš li poći sa mnom?' Nisam imala dobar osjećaj u vezi s tim i jednostavno sam odbila. Kad razmišljam o tome, stvarno sam izbjegla metak", rekla je. Kaže da su obojica predatori koji vole manipulirati. "Koriste moć da vas dovedu tamo gdje vas žele", dodala je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.