U većini država svijeta uobičajena je praksa ostavljati napojnicu konobarima, u nekim državama poput SAD-a čak je i propisano kolika ona treba biti. No, u jednoj državi napojnica ne samo da nije poželjna već se i smatra uvredom.
I dok će Amerikanci ostaviti napojnicu i ako usluga nije bila dobra, u Japanu se takvo nešto nikada neće dogoditi. U toj državi ostavljanje napojnice nije samo neuobičajeno nego i neugodno, pa čak i bezobrazno te se smatra uvredom.
"Bez obzira na upozorenje da se napojnice u Japanu ne ostavljaju, neki turisti inzistiraju na pokazivanju zahvalnosti novcem, ali to tako ne funkcionira. Uobičajeno je da ljudi ostave novac konobarima u restoranima, a zatim oni trče po cesti za gostom kako bi mu vratili novac", otkrio je James Mundy iz InsideJapan Toursa za BBC.
Mnogi ne mogu razumjeti da ljudi rade svoj posao s ponosom te da su im izrazi 'oishikatta' (bilo je ukusno) ili 'gochiso sama' (hvala što si pripremio jelo) sasvim dovoljna zahvala. Novac ne govori uvijek", dodaje Mundy.
Jedinu iznimku od pravila pronaći ćete u japanskim ryokanima, tradicionalnim gostinjskim kućama, gdje putnici mogu ostaviti novac za nakai sana (poslužitelja u kimonu koji priprema hranu i krevet), ali samo ako je dobro obavio posao. Napojnica se ne daje osobno, umjesto toga novac se ostavlja u kuverti.
Podsjetimo, nedavno smo vas pitali koliku napojnicu ostavljate konobarima nakon popijene kave te ostavljate li je uopće. 47% od ukupno 7271 sudionika naše ankete reklo je da za napojnicu ostavlja sitniš od ostatka koji dobiju u centima. No zanimljivo je da je drugi najčešći odgovor bio "ne ostavljam napojnicu". Dakle, 20% sudionika ankete uopće nema naviku ostavljati napojnicu konobarima za uslugu.