ANKETA Kada ste zadnji put nekome poslali razglednicu?

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Kada ste zadnji put poslali nekome razglednicu s putovanja?

Nekada su razglednice bile neizostavan dio svih godišnjih odmora. Danas polako odlaze u zaborav. Ipak, neki ih još uvijek šalju, što iz nostalgije, što iz navike, a što iz zezancije s prijateljima. Tako smo nedavno saznali za iskustvo jednog čitatelja Indexa koji je 2019. poslao razglednicu iz Jordana, a ona je u Hrvatsku stigla tek 2024. godine

U međuvremenu se na društvenim mrežama javilo još onih sa sličnim iskustvom - razglednice iz Meksika, Azije, Južne Amerike do Hrvatske su putovale godinama ili uopće nikad nisu stigle. Za razjašnjenje situacije smo se javili Hrvatskoj pošti, a dotad vas pitamo - kada ste vi posljednji put poslali razglednicu nekome?

Povijest poštanskih razglednica

Povijest poštanskih razglednica seže u sredinu 19. stoljeća. Prva poznata poštanska razglednica izdata je 1. listopada 1869. godine u Austrijskom Carstvu. Razglednice su tada bile jednostavni komadi kartona s unaprijed otisnutom poštanskom markom i prostorom za kratku poruku. Ovaj novi oblik komunikacije brzo je postao popularan zbog svoje jednostavnosti i niskih troškova.

Razglednice su se ubrzo proširile po Europi. U Njemačkoj su 1870-ih godina razglednice postale vrlo popularne, a Francuska je 1873. godine izdala svoju prvu poštansku razglednicu. U to vrijeme, razglednice su često prikazivale pejzaže, gradove i poznate građevine, čime su postale i svojevrsni promotivni materijali za turizam.

U Sjedinjenim Američkim Državama, prva poštanska razglednica izdana je 1873. godine. U početku su bile vrlo slične europskim razglednicama, no ubrzo su se razvile u svojevrsnu kulturološku ikonu. Na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, "zlatno doba" razglednica donijelo je pravu eksploziju popularnosti, s milijunima razglednica koje su slane svake godine.

Tijekom 20. stoljeća, razglednice su nastavile evoluirati. U početku su bile ručno obojene, a kasnije su se pojavile i crno-bijele fotografije. Razvojem tehnologije, razglednice su postale šarene i slikovite, prikazujući najnovije turističke atrakcije, kulturne događaje i svakodnevni život.

Razglednice su također imale značajnu ulogu tijekom ratnih vremena. Tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata, vojnici su često slali razglednice obitelji i prijateljima, čime su pružale dragocjene informacije i moralnu podršku.

Dolaskom digitalne ere, razglednice su doživjele određene promjene. Iako je broj poslanih fizičkih razglednica opao, digitalne razglednice su postale popularne. Internet i mobilne aplikacije omogućile su korisnicima da šalju personalizirane razglednice putem e-maila ili društvenih mreža, zadržavajući duh tradicionalne komunikacije, ali u modernom obliku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.