ANKETA Treba li mijenjati hranu u menzama?

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Treba li promijeniti hranu u studentskim menzama?

Naime, udruga Prijatelji životinja provela je anketu među studentima u kojima se, kako tvrde, vidi veliko nezadovoljstvo i konkretan zahtjev za uvođenjem veganskih obroka u studentske restorane. Traže se obična jela od mahunarki i žitarica koji bi mogli jesti svi neovisno o načinu prehrane. Iz Prijatelja životinja kažu kako je ova inicijativa aktivna u nekom obliku još od osnivanja udruge kada se započelo s prikupljanjem potpisa za peticiju kako bi se uveli veganski obroci u javne institucije.

"Zar je toliko teško napraviti varivo od graha bez životinjskih sastojaka? Ili u smjesu za pohanje ne staviti jaje?“ pitaju se Prijatelji životinja. Naglašavaju da veganska jela ne moraju biti skupa ni komplicirana kako bi bila nutritivna, ukusna i zasitna. U postojećem vegetarijanskom meniju je svega 8% jela vegansko, dok bi se njih 63% bez ikakvih problema već sada iznimno lako moglo pretvoriti u veganska.

Zahtjev su uputili i ministru znanosti i obrazovanja

Iz udruge kažu kako su uputili nekoliko dopisa u kojima su molili da ih se uključi u rad izmjene Pravilnika o studentskoj prehrani te su nudili pomoć nutricionista i kuhara, ali nikad nisu dobili odgovor. Sada su zahtjev za uključenje u povjerenstvo uputili direktno Ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu kao i rezultate provedene ankete zajedno sa komentarima studenata koji nedvosmisleno govore da je krajnje vrijeme za dugo traženu promjenu

Rezultati ankete su pokazali da čak 92% ispitanika podržava uvođenje veganskih opcija. Njih 68% bi konzumiralo veganska jela redovito ili povremeno. Slični podaci dobiveni su što se tiče isprobavanja veganskih obroka – 85% njih bi isprobalo veganski obrok. Iz udruge ističu da bi 57% studenata uzelo veganski obrok svaki dan ili više puta tjedno.

Mislite li da je potrebna promjena prehrane u studentskim menzama? Recite nam u anketi, ali i u komentarima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.