Baby boom o kojem piše i BBC: Slovenci nestrpljivo iščekuju rođenje "beba zmaja"

Screenshot: YouTube

POSLJEDNJIH tjedana slovenski mediji izvještavaju o jednoj ženki čovječje ribice iz Postojnske jame, a o njoj se raspisao i britanski BBC.

Razlog zbog kojeg je ona tako posebna jest činjenica da je snijela između 50 i 60 jajašaca od kojih tri pokazuju znakove razvoja i života. Čovječe ribice, koje nerijetko žive i dulje od 100 godina, razmnožavaju samo jednom do dva puta u deset godina, a dosad nitko nije vidio kako to rade u prirodi, jer biraju skrovita mjesta za to.

Jedan od vodiča u Postojnskoj jami je 30. siječnja primijetio jaje čovječje ribice učvršćeno na staklo akvarija u tzv. Koncertnoj dvorani. Obavijestio je dvojicu biologa zaduženih za lokalitet, Primoža Gnezdu i Sašu Weldta, koji su iz akvarija hitno uklonili moguće napasnike, šest drugih čovječjih ribica. Ženka koju sad svi prate je nastavila polagati svakodnevno po nekoliko novih jajašaca.

"Ovo je vrlo značajan događaj jer nema puno podataka o bilo čemu što je povezano s reprodukcijom te skupine životinja. Ako se mladunci čovječje ribice razviju zdravi, bit će to zadivljujuće. U divljini nikada ne uspijevamo naći ni jajašca niti larve. Vjerojatno se skrivaju na nekim vrlo posebnim lokacijama u sustavima špilja", rekao je za BBC hrvatski biolog Dušan Jelić, član Hrvatskog herpetološkog društva Hyla, koje ronjenjem istražuje čovječje ribice u podvodnim sustavima hrvatskih špilja.

Postojnsku jamu godišnje posjeti više od milijun ljudi, no u njoj postoje skrovita mjesta na kojima se čovječje ribice razmnožavaju, a ova je to učinila u akvariju u jednoj od najprometnijih prostorija.

Čovječja ribica (lat. Proteus anguinus) je endemični vodozemac iz porodice glavašica i jedini predstavnik roda Proteus. Spada u razred vodozemaca (Amphibia) i red repaša (Caudata ili Urodela). Živi u podzemnim krškim vodama, rijekama i jezerima, od sjevera Italije, preko Slovenije i Hrvatske do BiH i Crne Gore. Voli mirne vode bogate kisikom i niske temperature od 6 do 12°C. U Hrvatskoj je strogo zaštićena vrsta.

Zadržava se u podzemnim vodama stalne temperature gdje se može brzo zakopati u mulj. Žive jako duboko pod zemljom, ali i blizu ulaza u špilje. Na površini se nađe samo za vrijeme jakih kiša, kad je bujice izbace na svjetlo dana, no to za njih obično znači smrt. Jedini predatori za ovu vrstu su ribe. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.