Mirror pisao o dalmatinskom otoku: "Ovaj mir ne može se platiti novcem"

Foto: Pero Lovrovic/PIXSELL/Shutterstock

Poznato je da Britanci vole ljetni odmor provesti na hrvatskoj obali te većina bira popularne destinacije. Nedavno je britanski Mirror otkrio svojim čitateljima otok Silbu, koji se nalazi u sjevernoj Dalmaciji južno od Paga. "Mir i tišina na ovom otoku toliko udaljenom od vreve popularnijih turističkih odredišta, kao i zabrana automobila, nešto su što se uistinu ne može platiti novcem", napisali su.

Automobili su zabranjeni, glavno prijevozno sredstvo za prtljagu su karići

Na ovom otoku živi tek oko 200 stanovnika, a, osim pješačenja, možete se provozati romobilima ili biciklima. Automobili su tamo zabranjeni, postoji tek nekoliko traktora koji služe za opskrbu. Zbog te činjenice mještanima i gostima otoka Silbe karići predstavljaju glavno sredstvo za prijevoz osobne prtljage te su tako kroz godine postali zaštitni znak otoka.

"Ovdje ćete dobiti savršen omjer mira i tišine, prirode, sunca i tirkizno čistog mora. Zahvaljujući opuštenoj atmosferi koja vlada otokom i tamošnjim stanovništvom, Silba je idealno mjesto za bijeg svima kojima je prijeko potreban odmor od života u velikim gradovima", piše Mirror te dodaje da je Silba jedan od najsunčanijih hrvatskih otoka.

"Nazivaju je vratima Dalmacije, a u jedinom mjestu na otoku nalaze se dva dućana i dvije pekare, ali i 14 barova i restorana gdje možete uživati u ukusnim morskim delicijama. Postoje mnoge šljunčane i pješčane plaže te uvale za istraživanje diljem otoka", napisale su britanske novine. 

Povijesna ljubavna priča

Za ljubitelje povijesti tu je i Toranj ljubavi ili Marinićeva toreta, kula iz 19. stoljeća i spomenik jedne ljubavi o kojoj su slušale generacije i generacije stanovnika Silbe. Priča je to o morskom kapetanu Petru Mariniću, koji je, prije nego što je otišao na put morem, obećao voljenoj Antoniji da će je oženiti kada se vrati.

Kada se nakon 20 godina vratio kući, ona je već bila udana za drugoga, ali je imala kćer Domeniku, koja je bila njezina slika i prilika. Čekao je idućih 20 godina da Domenika odraste i onda je nju oženio. Kako bi ispunio obećanje koje je svojedobno dao njezinoj majci, izgradio je kulu u svojem vrtu, odakle se vidjela cijela Silba, morsko plavetnilo i tamo nijedan brod ne može proći, a da ga radar ne uoči.

Na kuli stoji natpis: "Ova je kula sagrađena 1872. godine kao simbol ljubavi i odanosti." "Na vrhu tornja posjetitelji mogu uživati ​​u pogledu koji oduzima dah", napisao je Mirror.

Kako doći do Silbe?

Do Silbe ćete doći jedino brodom, unajmljenim čamcem ili trajektom Jadrolinije, koji voze svakodnevno iz Zadra do Malog Lošinja. Na otoku nema hotela ni kampova, tako da je jedina opcija privatni smještaj. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.