Sestra engleske kraljice udala se iz ljubavi. To je bila velika afera i sramota

Foto: Wikipedia

Mary Boleyn bila je engleska plemkinja te starija sestra Anne Boleyn, druge žene engleskog kralja Henrika VIII. Sestre su odrasle uz tutore i učitelje te su bile pripremljene za život na dvoru. Premda šarmantna i otmjena, Mary je ostala u sjeni svoje karizmatičnije sestre. Nakon što je sklopila drugi brak s nižim engleskim plemićem, kralj i njena sestra protjerali su je s dvora. Umrla je nekoliko godina kasnije.

Malo je toga poznato o ranom životu sestara Boleyn. Mary je rođena nekad tijekom 1499. godine, a već je kao mlada djevojka boravila na francuskom dvoru kod kralja Franje. Bila je jedna od njegovih ljubavnica što se nije svidjelo njezinoj obitelji. Kada su glasine o njenom odnosu s kraljem stigle do njenih roditelja u Englesku, otac im je naredio da se vrate.

Kćeri kao političko sredstvo

Tada je Mary imala već dvadeset godina i bilo je vrijeme za brak. Otac joj je pronašao muža u engleskom plemiću Williamu Careyu, koji je bio vrlo dobar prijatelj s engleskim kraljem, a tata Boleyn smatrao je da će putem brakova svojih kćeri moći doći do većeg utjecaja na engleskom dvoru. Mary se udala 1520. godine.

William Carey

Međutim, potentni Henrik VIII. ubrzo je započeo aferu s Mary. O tome su vjerojatno znali svi, uključujući i Careya, no nitko nije htio prigovarati kralju. Otac Boleyn također nije imao problem s time, a njenoj mlađoj sestri Anne počele su padati na pamet ideje kako da dobije pozornost kralja.

Brak između Mary i Williama trajao je svega osam godina jer je engleski plemić pokupio bolest znojenja – vrlo smrtonosnu dijagnozu koja je harala Europom 15. i 16. stoljeća. Ubrzo nakon njegove smrti završava i afera između Mary i engleskog kralja.

Drugi brak i protjerivanje

To je bilo zeleno svjetlo za Anne koja je od 1528. sve više vremena provodila s engleskim kraljem, a uskoro započinje i odnos. U sljedećih par godina Henrik VIII. ulazi u veliku prepirku s predstavnicima Crkve u Engleskoj, što će rezultirati njegovom ekskomunikacijom, nastankom Anglikanske crkve i brakom s Anne Boleyn 1533. godine.

Mary je nakon smrti svog muža utjehu pronašla u drugom Williamu, ovoga puta prezimena Stafford. Radi se o drugom sinu engleskog veleposjednika koji je život posvetio vojsci jer nasljedstvo nije očekivao. Mary je skrivala svoju novu vezu od sestre i kralja sve dok nije zatrudnjela i priznala sestri što se događa.

Ambiciozna Anne bila je užasno ljutita na sestru, zamjerajući joj brak temeljen isključivo na ljubavi jer nije time napravila ništa za svoju obitelj. Henrik i Anne protjeruju je s dvora, no već 1536. godine brak između engleskog kralja i mlađe Boleyn završava njenim javnim pogubljenjem. Ne postoje izvori koji bi nam ispričali što je Mary mislila o tome. U svakom slučaju je nadživjela mlađu sestru te umrla 19. srpnja 1543. od prirodne smrti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.