Sigurno niste razmišljali o tome da vam ovaj predmet možda remeti san

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: Perfecta Dreams

PROBUDIO vas je alarm. Otvarate oči, gledate na sat, a osjećaj umora kao da vas iznova obavija. Iako ste spavali osam sati, svejedno imate osjećaj da ste iscrpljeni. Zvuči poznato? 

Mnogi od nas svakodnevno prolaze ovakav scenarij. Umor se pripisuje stresu, prevelikim obavezama ili čak tehnologiji koja nam remeti san, no postoji skriveni krivac koji možda zanemarujemo – madrac na kojem spavamo.

Faktori lošeg sna - više od tehnologije

Kad se govori o kvaliteti sna, fokus je često na smetnjama koje dolaze iz okoline – svjetlu televizora, plavom svjetlu mobitela ili toplini sobe. Potvrđeno je, svi ovi faktori mogu itekako narušiti kvalitetu sna i odmora. No dok mnogi tragaju za rješenjima u obliku posebnih aplikacija, kućnih gadgeta ili masažera, rijetko tko se zapita je li problem zapravo u madracu.

Stručnjaci kažu da ako spavamo na madracu starijem od 7 do 10 godina, naše se tijelo možda ipak ne odmori onoliko koliko bismo očekivali. Stoga bi ga bilo dobro zamijeniti. Ta preporuka dolazi iz istraživanja o utjecaju kvalitete madraca na san. Naime, madraci s vremenom gube potporu i oblik, što naposljetku može uzrokovati bolove i utjecati na kvalitetu sna, potvrđuje američka organizacija Sleep Foundation, koja se bavi upravo ovakvim istraživanjima. 

Što se događa s tijelom kad spavamo na nekvalitetnom madracu?

Na životni vijek madraca utječu i čimbenici poput vrste materijala, kvalitete izrade i navika spavanja. Baš kao što trčanje u starim, iznošenim tenisicama može uzrokovati bolove u nogama i leđima, spavanje na starom madracu može dovesti do bolova u tijelu i spriječiti kvalitetan san. 

Foto: Shutterstock

Na madracu lošije kvalitete tijelo se muči da nađe ispravan položaj za odmor. Naša kralježnica ne dobiva potrebnu potporu, što može uzrokovati napetost mišića i bolove u vratu, leđima ili kukovima. Ovi bolovi često nas tjeraju na nesvjesno okretanje tijekom noći remeteći ciklus dubokog sna.

I spavanje na madracu koji je previše mekan i nema adekvatnu potporu može prouzročiti "padanje" tijela u nepravilan položaj, dok pretvrd madrac može ograničiti pravilno opuštanje mišića.

Dobar madrac, s druge strane, prilagođava se konturama tijela, omogućuje pravilan položaj kralježnice i smanjuje pritisak na osjetljive točke poput ramena i kukova. Ukratko, dobar madrac daje tijelu mogućnost da se regenerira, a nama pruža buđenje s osjećajem odmora i energije.

Pioniri Well-being madraca – Nove zvijezde dobrog sna

Možda mislite da je vaš trenutni madrac u dobrom stanju, ali postoje jasni znakovi da je vrijeme za promjenu. Ako osjetite umor ili bolove nakon buđenja, ako madrac pokazuje znakove ulegnuća ili neravnina ili ako se na njemu skupljaju prašina i alergeni, vjerojatno je vrijeme za kupnju novog madraca.

Prilikom odabira novog madraca ključno je razmotriti nekoliko faktora – vrstu madraca, materijale, razinu potpore i udobnosti. U fokusu ove sezone su novi madraci pionirske kolekcije "Nove zvijezde", koji svojim dizajnom, tehnologijom i inovacijama stvaraju osjećaj vrhunskog odmora i sna, a tijekom cijelog rujna su na promotivnom popustu od 20 posto. 

Ova pionirska kolekcija ima upečatljiv potpis "Well-being madraci", koji jasno odražava namjeru brenda Perfecta Dreams da svakom spavaču pruži osjećaj udobnosti, luksuza i potpore, koje tijelo treba za kvalitetan san. Nove zvijezde u formatima madraca dolaze u osam oblika te su prilagođene raznim ukusima i potrebama, a uz inovacije i tehnologiju postavljaju pomak na tržištu već postojećih madraca.

Za ljubitelje hotelske udobnosti tu je madrac Ariston New, čiji dizajn od džepićastih opruga visine 30 cm podsjeća na luksuzne krevete u hotelima s pet zvjezdica. Osnovna karakteristika jezgre ovog madraca debljina je džepićaste opruge od 2 mm. Ona pruža udobnost za osobe koje traže čvrst, a opet podatan i udoban madrac. Jezgru štiti tkanina Rose, koja sadrži proteine ruže za zdraviju kožu i prošivenu PES vatu, koja dodatno pojačava osjećaj udobnosti. Navlaka se može skinuti i periva je na 40 °C, što znači da će osjećaj svježine i čistoće nakon buđenja ostati dugotrajan.

Ilustracija: PR

Ako tražite više prozračnosti i mikrocirkulaciju tijela, madrac Slimfit koristi kombinaciju triju vrsta pjena, koje osiguravaju pravilnu potporu i smanjuju bolove u mišićima Jezgra ovog madraca ima čak 7 anatomskih zona za prozračnost i rasterećenje svih dijelova tijela. Dodatno, obavijen je tkaninom Caro, tehnologijom koja potiče mikrocirkulaciju tijela i protok krvi, a posljedično djeluje i na smanjenje pojave celulita.

Za sportaše i aktivne osobe idealan odabir je madrac Active New s inovativnom EKKO džepićastom žičanom jezgrom. Ovaj madrac pruža optimalnu potporu tijelu i dolazi sa zaštitom protiv insekata, što osigurava miran i siguran san bez brige o alergenima koji nastaju zbog grinja ili stjenica.

Osobe koje preferiraju mekši osjećaj dok spavaju zaljubit će se u najnježniji madrac iz kolekcije Protective s hladno-lijevanom pjenom, koji osigurava prozračnost i udobnost. Sadrži hladno lijevanu pjenu za fleksibilnost i prozračnost, a dodatno mu je navlaka tretirana BugShield tehnologijom kako bi stopirao alergene iz grinja ili stjenica. 

Foto: PR

Ako se često okrećete i mijenjate položaj tijekom noći, madrac Cooper s hladno-lijevanom pjenom i sedam anatomskih zona prilagodit će se vašem tijelu i umiriti vas za kvalitetan odmor. U razvoju ovog madraca tvrtka Perfecta Dreams posebno je mislila na ljude sklone alergijama, pa je njegova navlaka tretirana prirodnim Active Biotic probioticima. Ujedno je to potpuno prirodno rješenje za borbu protiv najčešćih alergena u tekstilima, koje potiču bakterije ili prašina.

Za one koji ne žele birati između tvrđeg i mekšeg madraca, Bodyfit pruža dvostrano iskustvo spavanja uz mogućnost odabira između dvije strane madraca, hladno-lijevane pjene i EMC pjene. Tako mogu dobiti dva iskustva spavanja. Hladno-lijevana pjena madracu daje stabilnost i prozračnost, a EMC pjena pruža udobnost.

Ilustracija: PR

Iznimnu dugovječnost i prilagodbu tijelu tijekom spavanja nudi Premium Titan, madrac sa sedam zona i navlakom obogaćenom kašmirom, za one koji od svog kreveta traže poseban luksuz. Bočno ojačanje madraca postignuto je ojačainm oprugama, koje omogućavaju i sjedenje na madracu bez bojazni da će se rubovi omekšati. Također, madrac ima skidivu i perivu navlaku, a dodatnu prozračnost daje mu 3D umetak za prozračivanje. Svi materijali ugrađeni u ovaj madrac imaju certifikat ÖKO Tex Standard, odnosno neškodljivi su za zdravlje i okoliš.

Na kraju, za sve ekološki osviještene spavače tu je Sensa Terra – madrac napravljen od prirodnih materijala koji se mogu reciklirati, a stvara osjećaj udobnosti. Ima udobnu i prozračnu jezgru od pjene koja je proizvedena od prirodnih ulja te u pet zona pruža izvrstan odmor i maksimalnu ugodu svih napetih točaka na tijelu. Navlaka madraca Terra izrađena je od posebnih CICLO vlakana, koja su izdržljiva i kvalitetna kao i tradicionalna poliesterska vlakna, ali ne sadrže mikroplastiku, pa su sigurna za recikliranje, a uz to su i certificirana ECO putovnicom by Oeko Text.

Svi madraci iz kolekcije Nove zvijezde sadrže antialergijske materijale, što ih čini idealnim za sve koji pate od alergija ili astme. Višezonska tehnologija raspoređuje težinu tijela, smanjuje pritisak na kritične točke i omogućuje optimalnu cirkulaciju zraka, što pridonosi mirnom i dubokom snu.

Foto: PR

Prava je prilika da se pobrinete za svoj san i zdravlje uz ekskluzivni popust na Well-being madrace. Trgovina Perfecta Dreams, osim madraca, do kraja rujna ima promociju i na krevete, uzglavlja i nadmadrace s popustima do 30 posto.

Vaše tijelo zaslužuje najbolji odmor, a kvalitetan madrac bitan je korak prema osjećaju odmora i vitalnosti. Posjetite trgovinu Perfecta Dreams i iskoristite akciju koja omogućuje investiciju u vlastiti san uz uštede.

Ne čekajte da umor preuzme kontrolu nad vašim životom. Krenite na put prema boljim jutrima uz madrace i krevete koji će vam osigurati san kakav zaslužujete.

Sponzorirani sadržaj donose Index i Perfecta Dreams prema najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.