Dan kad je pjevačica poderala sliku pape na TV-u. Amerika ju je tad zamrzila

Screenshot: YouTube

1992. godine u američkoj emisiji Saturday Night Live gostovala je irska kantautorica Sinead O'Connor te šokirala javnost kada je usred svojeg nastupa poderala sliku pape Ivana Pavla II. Napravila je to u znaku protesta protiv nepravde i zlostavljanja koji se događaju u Katoličkoj crkvi te pozvala na borbu protiv "pravog neprijatelja". Radi tog čina u SAD-u je bila marginalizirana, njezini nastupi su bili otkazani, a nikad više nije nastupala na TV-u uživo u udarnom terminu.

Sinead odviše problematična za američku javnost

Sinead O'Connor bila je glazbena umjetnica, poznata po svojim izjavama na temu vjere i organizirane religije. Njezin odnos s Katoličkom crkvom, ali i katoličkom vjerom, bio je kompleksan te produkt njezinog djetinjstva u kojem je i sama doživjela nasilje i maltretiranje, osobito za vrijeme boravka u katoličkom domu. 

Njezina karijera ispunjena je aktivističkim djelovanjem od samoga starta. Sama je izjavila da je njezina dužnost da progovori o problemima koji ju muče. U SAD-u je već bila etiketirana kao "problematična" nakon što je odbila sviranje američke himne na svojem koncertu te bojkotirala dodjelu Grammyja u znak protesta protiv američkih ratova na Bliskom istoku.

Protest nije inspirirala samo nepravda, već i njena majka

Onda je stigla 1992. godina te je Sinead napomenula ekipi iz SNL-a da zumiraju fotku koju će pokazati tijekom izvedbe pjesme War Boba Marleyja. Radilo se o slici djeteta kojeg su nedavno ubili policajci u Brazilu. SNL je pristao na njezin zahtjev i prilikom probnog snimanja koristila je tu fotku.

Samo dvije godine prije ovog događaja O’Connor je u Americi dočekana na potpuno drugačiji način. Popela se na vrh američkih ljestvica pjesmom Nothing Compares 2 U. U videu je plakala zbog sjećanja na svoju pokojnu majku koja je 1985. godine poginula u prometnoj nesreći. 

Marie O’Connor također je bila inspiracija za prosvjed svoje kćeri. Njih dvije su imale kompliciran odnos: O’Connor je optužila majku da ju je fizički i emocionalno traumatizirala tijekom djetinjstva.

"Donijela sam fotografiju u studio i sakrila je u garderobi. Na probi, kad sam završila s pjevanjem War, uzela sam sliku brazilskog klinca s ulice kojeg su ubili policajci", izjavila je kasnije. "Zamolila sam snimatelja da zumira fotografiju tijekom same emisije. Nisam mu rekla što imam na umu za kasnije. Svi su sretni. Mrtvo dijete u dalekoj zemlji ionako nije ničiji problem."

Osudu je doživjela i od svojih kolega

Kada je krenuo nastup uživo, Sinead je izvadila sliku pape, koju je uzela iz obiteljskog doma. Nakon nastupa su ju izviždali, a ispred studija gađali jajima. Bio je to kraj njezinog javnog pojavljivanja u SAD-u. Osudio ju je i dobar dio američkih kolega, od kojih su najistaknutiji vjerojatno Frank Sinatra i Madonna.

Sinead O'Connor umrla je 2023. godine. U životu se puno bavila vjerskim temama, a pred kraj života prešla je na islam. O svojem "duhovnom razvoju" često je pričala u intervjuima te ostala zapamćena kao kantautorica spiritualistica.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.