Umjetnik kojeg su katolici napadali zbog Severine uz trudnicu i nož predstavio knjigu

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

AKADEMSKI slikar i književnik Dimitrije Popović u ponedjeljak je u Galeriji Klovićevi dvori predstavio svoju zbirku priča Kratak život odrubljene glave, a na predstavljanju je sudjelovala i jedna "trudnica".

Tijekom promocije knjige na stolu je nepomično ležala djevojka koja je na svom zaobljenom "trudničkom" trbuhu držala otvorenu knjigu u koju je bio zaboden nož. Radilo se o umjetničkom performansu pod nazivom Sjeme zla, a Popović je objasnio kako je prizor "asocijativna provokacija na ono što se događa u našem društvu, koje je protiv pobačaja".

"Nož zaboden u knjigu, bodež surove stvarnosti, pokazuje kako je zlo poticajno za velika književna djela, od grčkih tragedija do Dantea, Shakespearea i Camusa. Knjiga otvorena na trbuhu trudnice prikazuje mistični spoj jedinstva kontinuiteta, jer sjeme zla započeto je u samom rođenju", rekao je Popović.

Na promociji su uz Popovića sudjelovale urednica zbirke Hana Vunić, novinarka Bojana Radović te glumac Dragan Despot, dok se u ulozi moderatora našao Marko Hajdur. U publici su se našla i neka poznata lica pa su tako promociju Popovićeve knjige posjetili Josip Radeljak Dikan, Miro Ungar, Luka Bebić i Ivica Propadalo.

"Zbirka sadrži četiri priče, a u prva tri naslova protagonisti su anonimusi, naznačeni inicijalima. To su muškarci iznimne samokontrole, koji sami sebe ne razumiju, kreću se prostorom života kao promatrači u eksperimentu. Često su plodovi nesretnih okolnosti, a od rođenja su tijesno povezani sa smrću", rekla je Hana Vunić.

Katolici su ga napadali zbog suradnje sa Severinom

Glumac Dragan Despot pročitao je ulomak iz knjige u kojemu se protagonist susreće sa smrću na giljotini, a njegova je izvedba oduševila okupljene, ali i samog autora koji se zatim osvrnuo na neobičan naziv zbirke Kratak život odrubljene glave.

"Naslov se referira na misao iz Idiota Dostojevskog, a govori o tome da nakon dekapitacije još nekoliko sekundi misao živi u toj glavi. To je ono čime se bavi i medicina, da još četiri sekunde postoje titraji, impulsi u mozgu. Što je to, ne znamo, nitko nije nikad ispričao neko iskustvo. Ta tajna nad tajnama upravo je ljepota nepoznanice koja daje inspirativnu mogućnost za kreativno oblikovanje", objasnio je Popović.

Popović je prije nešto više od dva mjeseca u Klovićevim dvorima predstavio svoju prethodnu knjigu Slikarstvo i mržnja, a na predstavljanju je tada bila i Severina. Pjevačica je i ranije viđena na predstavljanima Popovićevih djela, 2010. godine je Popoviću pozirala kao biblijski lik Saloma, a zbog tih se fotografija bila obračunala s uvrijeđenim katolicima. Performans u kojem je Severina plesala s odrubljenom glavom Ivana Krstitelja na pladnju mogao se vidjeti u muzeju Mimara.

"Saloma je bila nesretna u ljubavi, ponižena je kao žena, a njezina je nesreća tim veća što ju je i majka podržavala u tom naumu. Vrlo je bitno tko su ljudi u tvom okruženju kad ti popusti izolacija na živcima. Tuđa nesreća nikoga ne može usrećiti, ali Salomu je na stravičan čin nagnao očaj. U očaju žene rade očajničke poteze kojih nisu svjesne jer su bolesne od ljubavi, a to razumijem", rekla je Severina tad.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.