Domaći konobari o svom poslu: "Napojnica je premali dodatak za takav stres"

Ilustracija: Grgo Jelavic/Goran Kovacic/PIXSELL (Na fotografiji nisu osobe iz teksta)

NAKON što je studija duga 17 godina došla do zaključka da je konobarenje najstresniji posao, upitali smo konobare da s nama podijele svoja iskustva.

"Napojnica je premali dodatak za takav stres"

"Potvrđujem da je sigurno konobarski posao najsretniji posao. Imam 34 godine. Do sada sam radio poslove fizioterapeuta u ustanovi i terenski, prodavača u moto shopu, kao student u tiskari, a kao konobar sam radio dosta dugo, i u sezoni i van sezone. Radio sam kao restoranski konobar i kao konobar u barovima različite vrste, neko vrijeme i kao kuhar i šef manje kuhinje u inozemstvu", javio nam je jedan čitatelj.

"S obzirom na to da sam trenirao boks i bavio se jedrenjem, mogu reći da fizička sprema u konobarstvu nije toliki problem i ako se dobro pripremiš fizički napor je podnošljiv. Isto tako treba uzeti u obzir znanje o tome kako manje opteretiti kralježnicu. No, u usporedbi sa svim ostalim poslovima koje sam radio, konobarski je psihički najnaporniji i najteži, a najmanje plaćen po učinku. Dakle sigurno je najstresniji, bez obzira na visinu odgovornosti", zaključio je.

"Manča je isto premali dodatak za takav stres. Često sam govorio da mi ni najbolja plaća u dolarima ne bi pomogla da dugo ostanem u poslu, bez obzira na to što sam izvrstan konobar. Čak ni kad bi imao svoj bar ili restoran. Mogao bih knjigu napisati o doživljajima u konobarstvu. Isto tako treba se računati da su ljudi kad konzumiraju alkoholna pića još naporniji. Uostalom postoji zakonska odgovornost konobara osobno, a teško je balansirati tko je koliko popilo i kome više ne poslužiti piće te kako ga otpratiti iz objekta", dodao je.

"Šest godina sam radila kao konobarica i rekla sam nikad više. U tih šest sam dobila sijedih kao da sam radila 66", napisala nam je jedna čitateljica. "Potpisujem 100%. Bio sam konobar i mogu reći da mi je to najstresniji i najnezahvalniji posao. Plaća ne štima i prodaješ svoj život za neki restoran", dodao je čitatelj.

Ipak, ima i onih koji su zaključili da konobarenje jest stresno, ali ne i najstresnije. "Jest stresan, nagledala sam se svega. Ali sigurno ne nosi prvo mjesto", "Kakve sve pacijente poslužuju i slušaju... Da, stresan posao definitivno. Al opet kao konobar na drugačiji način akumuliraš taj stres. Ak niš drugo, drmneš koju čašicu da se smiriš", zaključili su.

Malo uvažavanja, psihički i fizički pritisak

Konobari su tijekom radnog vremena stalno pod psihičkim i fizičkim pritiskom, a faktor stresa je iznimno visok, zaključili su kineski istraživači.

Zauzvrat doživljavaju malo uvažavanja i, kao da to nije dovoljno, posao je vrlo nefleksibilan. Konačno, za razliku od primjerice liječnika, konobari nisu nagrađeni dobrom plaćom i priznanjem. Znanstvenici su također otkrili da stres uzrokuje mnogo češće posezanje za cigaretama i alkoholom među konobarima. Dugoročna studija provodila se 17 godina s ukupno 136.000 sudionika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.