Došao je kraj oblinama? Žene zaludio novi trend, kirurzi kažu: Zahtjevi su drugačiji

Foto: Profimedia/Instagram

Bujne grudi i poveća stražnjica više nisu u modi? Izgleda da nisu - barem tako tvrde iz Američkog društva plastičnih kirurga. Oni su u svom izvješću za 2023. godinu ustvrdili da je trenutno u trendu "ballet body" (baletno tijelo), piše The Washington Post. Mršavost je, ističu, ponovno popularna.

Ballet body naginje prirodnoj, elegantnoj i atletskoj tjelesnoj građi vidljivoj kod balerina. Iako estetska kirurgija može pridonijeti ovom obliku tijela, važno je napomenuti da veliku ulogu imaju zdrava prehrana i redovito vježbanje, piše The Natural Result.

"Baletno tijelo kombinacija je idealizirane mršavosti i opčinjenosti fitnessom koja se razvila nakon pandemije koronavirusa", istaknula je Phoebe Apeagyei sa Sveučilišta Manchester Metropolitan. Dodaju da je dobar primjer tijelo manekenke Kate Moss devedesetih godina. Neki ističu i da je Bella Hadid savršen primjer ovakvog tipa tijela.

Kate Moss 1993.

Kakve veze imaju Ozempic i ballet body?

Strani mediji pišu da je ovom trendu pridonijela i sve veća konzumacija Ozempica. Plastična kirurginja Anna Steve za portal New Beauty istaknula je da sve veći broj žena uzima i lijekove za mršavljenje, što dovodi do dramatičnih promjena u težini. Dodala je da sve više žena ide na liposukciju, što je potvrdio i predsjednik ASPS-a Steven Williams.

Istaknuo je da su se u američkim klinikama prošle godine najviše izvodile liposukcije i povećanja grudi. To, naravno, i nije toliko čudno. Ozempic se naglo počeo koristiti kao lijek za mršavljenje, što je uzrokovalo obješenost kože i zahtijevalo intervenciju kozmetičkim zahvatima.

"Gotovo deset godina slavili smo obline. Sad smo naoko napravili zaokret prema mršavijem tijelu. Trendovi ljepote se s vremenom razvijaju, to je očekivano. No dio trenda ballet body djelomično je povezan s činjenicom da su se lijekovi poput Ozapmica pokazali jako učinkovitima, ljudi su uspjeli skinuti velik broj kilograma", dodao je Williams. Istaknuo je da prije takvih lijekova nije bilo i da su sad sve promijenili. 

Bella Hadid

Što kažu nutricionisti?

Nutricionistica Kéra Nyemb-Diop istaknula je da njezine klijentice u posljednje vrijeme imaju drugačije zahtjeve. Ranije su zagovarale "tjelesnu pozitivnost", a sada, kaže, ponovno podržavaju mršavost. Ističe da će zato neke žene na nezdrav način pokušati steći mršavo tijelo.

"Zajednica koja se stvorila oko nutricionizma, a pogotovo ona koja proučava poremećaje u prehrani, osobito je zabrinuta", izjavila je.

Nadovezala se i doktorica Phoebe Apeagyei, koja tvrdi da su žene koje nemaju novca za plastične operacije "jako ranjive" zbog trendova koje vide na društvenim mrežama. To se posebno odnosi na mlađe žene. Studije su naposljetku i pronašle vezu između gledanja fotografija mršavosti i poremećaja u prehrani, piše The Washington Post.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.