Dosta vam je loših vijesti? Ovo je 18 dobrih vijesti iz 2018.

Foto: Press

AKO STE u skupini onih koji su se zasitili negativnih vijesti kojima smo bombardirani sa svake naslovnice svakog portala u Hrvatskoj, vrijeme je za malo "detoksifikacije". Mauro Gatti odlučio je sastaviti listu pozitivnih vijesti koje će baciti drugačije, pozitivnije svjetlo na godinu iza nas.

Naravno, neke su vijesti bitnije od drugih, ali najbitnije je to da su sve redom pozitivne.

Pa krenimo redom.

1. Ozonski omotač se oporavlja. Prema posljednjim procjenama, gornji slojevi ozonskog omotača iznad sjeverne hemisfere vrlo će se vjerojatno oporaviti do 2030. dok cjelokupni sloj isto očekuje do 2060., poručuju iz UN-a. Ovo je izvrstan obrat koji pokazuje što je sve moguće uz globalno djelovanje.

2. Indija je dekriminalizirala homoseksualnost. Vrhovni sud Indije odbacio je zabranu seksa između homoseksualaca koja korijene vuče još iz kolonijalnog doba. Gay seks postao je protuzakonit 2013. nakon što je na snagu stupio novi zakon. No, Vrhovni sud u rujnu je donio odluku da je gay seks između suglasnih punoljetnika privatna stvar, a ne zločin.

3. Kolumbija ima najveći tropski nacionalni park koji se drastično proširio sredinom godine i tako postao najveći park ove vrste na svijetu. Inače, Serrania de Chiribiquete je dom tisućama životinjskih vrsta od kojih su mnoge ugrožene.

4. EU je izglasala potpunu zabranu insekticida koji su drastično smanjile broj pčela. Stručnjaci iz 28 država složili su se oko zabrane nakon što je, prije šest godina, otkriveno da su upravo ove kemikalije štetne za pčele. Korištenje problematičnih insekticida bit će zabranjeno u svim državama članicama u narednih šest mjeseci.

5. Nova vlada u Pakistanu zavjetovala se da će u narednih pet godina posaditi 10 milijardi novih stabala u cilju borbe protiv klimatskih promjena. Osim što stvaraju kisik, očekuje se da će drveće pomoći sprječavanja poplava na sjeveru zemlje.

6. Sedamdeset posto svjetske populacije smanjuje konzumaciju mesa ili ga pak iz prehrane u potpunosti izbacuju. Naime, istraživanja pokazuju da su milenijalci glavna pokretačka snaga iza ove promjene prehrambenih navika, a u akciju se uključio i najveći trgovački lanac na svijetu, Walmart, koji dobavljače potiče da u ponudu stave više biljnih proizvoda.

7. Nova studija pokazuje da se povećava broj planinskih gorila, a broj ovih alarmantno ugroženih životinja popeo se na više od 1000 što je povećanje od 25 posto u odnosu na 2010.

8. Oko 228 milijardi dolara uloženo je u GIIN (Global Impact Investing Network) što je dvostruko više nego prošle godine. Ako vam nije poznato o čemu je riječ, dovoljno je reći da se radi o investicijama u kompanije, fondove i organizacije čija je misija pozitivno utjecati na društvo i okoliš i pritom ostvariti financijsku dobit.

9. U Švedskoj je otvorena prva elektrificirana cesta. Inače, radi se o cestama koje pune baterije automobila i kamiona koji se njome voze. Javna cesta nedaleko Stockholma sada ima oko dva kilometra električnih tračnica koje prenose energije na vozila. Švedska u budućnosti planira proširenje na nacionalnoj razini.

10. Zahvaljujući međunarodnom sporazumu, zabranjen je komercijalni ribolov na Arktiku kako bi se sačuvao narušeni ekosustav. Radi se moratoriju koji štiti novootvorenu površinu veličine Mediterana koja je posljedica globalnog zatopljenja.

11. Etiopija i Eritreja okončale su 20-godišnji konflikt koji spada među najduže na ovom kontinentu. Vođe su potpisale mirovni sporazum i pristale obnoviti trgovačke i diplomatske veze, a započeli su i prvi letovi između dviju država. Putnicima na ovim letovima poslužen je besplatan šampanjac kako bi proslavili mir.

12. London je organizirao prvi tjedan mode tijekom kojeg je zabranjeno korištenje životinjskog krzna. Izvršna direktorica BFC-a (British Fashion Council) Caroline Rush izjavila da se radi o promicanju trenda koji iz godine u godinu postaje sve popularniji: "Ispitivanja pokazuju rezultate koji reflektiraju društvene promjene utemeljene na idealima i izborima kompanija i međunarodnih brendova, ali i potrošača".

13. Istraživanje je pokazalo da su se migranti u Njemačkoj dobro integrirali u tamošnje društvo. Naime, novi podaci pokazuju da je više od 300 tisuća izbjeglica pronašlo nove poslove, a sve ih je više i u politici pa je tako broj političara s migrantskim zaleđem porastao s tri na devet posto u posljednja dva izbora.

14. Država Madhya Pradesh u Indiji srušila je svjetski rekord nakon što su u samo 12 sati posadili čak 66 milijuna novih stabala. U akciji sađenja mladica sudjelovalo je milijun i pol osoba, a ovo nije dobra vijest samo za Indiju već i za cijeli svijet.

15. Sud u Južnoj Koreji proglasio je ubijanje pasa zbog mesa ilegalnim, a borci za prava životinja smatraju ovu odluku izuzetno bitnom jer mogla bi utabati put zabrani na nacionalnoj razini. Naime, pseće meso uobičajena je pojava na južnokorejskim menijima, a godišnje nastrada više od milijun pasa. Tradicija se lagano mijenja, a mlađe generacije aktivno izbjegavaju konzumirati meso pasa.

16. Adidas je nedavno objavio vijest da je prodao više od milijun pari tenisica koje su napravljene od otpada izvučenog iz oceana. Ova suradnja s kompanijom Parley for the Oceans započela je još 2015., a čini se da sve više ljudi prepoznaje njihovu misiju. Osim što je dobro za okoliš, ova održiva proizvodnja rezultira i obućom koja ni po čemu ne zaostaje za ostatkom ponude.

17. Europska unija postigla je dogovor o zabrani korištenja plastike za jednokratnu upotrebu poput plastičnih tanjura ili slamki, objavilo je rano jutros austrijsko predsjedništvo. Savezna austrijska ministrica za održivost i turizam Elisabeth Koestinger u tvitu je napisala da je postignut dogovor, opisujući to "prekretnicom u našim naporima da smanjimo plastični otpad". Okvirni dogovor trebaju službeno potvrditi zemlje članice EU-a i parlament EU i očekuje se da će stupiti na snagu za dvije godine.

18. Ono što u vrijeme proslave priželjkuju mnogi vlasnici kućnih ljubimaca, postalo je pravilo u jednom talijanskom gradu. Naime, gradske vlasti u Collecchiju donijele su zakon koji propisuje korištenje tihog vatrometa kako bi smanjili razinu stresa kod kućnih ljubimaca, ali i ostalih životinja. Proizvođač tihe pirotehnike Setti Fireworks dodaje i da ljubitelji vatrometa neće ostati uskraćeni za vizualni spektakl. Jedino čega neće biti su eksplozije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.