Dvije priče s istoka Hrvatske vraćaju nam nadu u bolje sutra

Foto: Udruga Mogu

HUMANA i inspirativna priča stiže s istoka Hrvatske. Zaklada Novo Sutra, neprofitna organizacija sa sjedištem u Vukovaru, najavila je financiranje novih projekata. Podupiru projekte vezane za odgoj, obrazovanje, znanost i očuvanje nacionalne baštine, a poseban naglasak stavljaju na humanost.

Tako potporu pružaju projektima koji pomažu osobama s posebnim potrebama te socijalno ugroženim skupinama. Njihov cilj je, kako kažu, osnažiti zajednicu i dati joj zalog za budućnost te postati primjerom ulaganja ne samo u Slavoniju i Baranju, nego i u sve regije Republike Hrvatske.

Ove godine financijski podupiru novih sedam projekata, a pružaju i 15 stipendija za studente.

Vozačke dozvole za mlade iz udomiteljske skrbi

U današnje vrijeme polaganje vozačkog ispita nije mali novčani izdatak, no u mnogim natječajima za posao upravo vozačka dozvola se ističe kao jedan od uvjeta. Ovaj izazov prepoznali su iz Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece i raspisali projekt Trebam B da budem bolji.

"Razmišljajući o potrebama djece koja su na izlasku iz udomiteljskih obitelji, utvrdili smo da im nedostaje financijskih sredstava za polaganje vozačkog ispita te smo odlučili potražiti sponzore. Tražili smo, pisali, nadali se i mnogo puta ostali razočarani. Ovaj put, vjeru nam je vratila Zaklada Novo Sutra koja je prepoznala važnost našeg projekta", istaknula je Claudia Juranić Klarić, dopredsjednica Foruma.

Projektom će se financirati 23 vozačke dozvole B kategorije za mlade koji uskoro izlaze iz sustava udomiteljske skrbi.

"Zaklada Novo Sutra donirat će sredstva za polaganje vozačkog ispita cijeloj jednoj generaciji udomljene djece u Hrvatskoj. Radi se o iznosu od 190 tisuća kuna. S obzirom na to da su kandidati iz različitih županija, omogućili smo im da sami izaberu autoškolu u kojoj žele polagati. Prosječna cijena vozačkog ispita je oko 7 tisuća kuna. To uključuje 30 sati predavanja i 35 sati vožnje. Treba uračunati i troškove ispita prometnih propisa, predavanje i ispit prve pomoći, ispit upravljanja vozilom, liječnički pregled, možda i koji dodatni sat ili ponovljeno polaganje. Iznos zaista nije mali", zaključila je.

Foto: Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece

Juranić Klarić ističe kako većina udomljene djece završava trogodišnje ili četverogodišnje strukovno obrazovanje. Tek mali broj završava gimnaziju i nastavlja obrazovanje, a mali dio njih uspijeva završiti fakultet. Naša sugovornica opisuje nam i mnoge izazove za djecu pri izlasku iz sustava udomiteljske skrbi.

"Poslije završenog redovitog obrazovanja oni se moraju u roku od godine dana zaposliti i započeti samostalan život. Često žive u zajednicama, po dvoje-troje zajedno iznajmljuju stan. Time se osiguravaju, ostane li jedan bez posla, da će druga dvojica podmiriti trošak stanovanja i prehrane. U protivnom ostaju na cesti. Ovo vrijeme, kada svima nama nad glavom visi lockdown, napeti smo i nervozni a možete zamisliti tu djecu, kakvu oni neizvjesnost proživljavaju!"

Iz Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece nadaju se kako će im ovo pomoći u prilagodbi na samostalnost i omogućiti im da budu konkurentniji na tržištu rada.

"Za njih to znači da u startu samostalnog života imaju veću i bolju priliku za zapošljavanje. Mnogi poslodavci uvjetuju da kandidati moraju imati položenu B kategoriju, a sada će naša djeca biti konkurentna. Otvara im se širi spektar zanimanja koje mogu obavljati (npr. dostavljači, komercijalisti, taksisti) ili raditi part-time te dodatno popuniti budžet. Možete zamisliti ako netko ostane bez posla u struci koliko će mu značiti ta vozačka dozvola. Na kraju, da i sve bude u redu, taj iznos koji bi utrošili u polaganje vozačkog ispita utrošit će za poboljšanje životnog standarda."

Projekt do kraja 2020. kreće u realizaciju, a Juranić Klarić zaključuje: "U prvoj polovici 2021. očekujemo prve mlade vozače, a do kraja godine, nadam se da će svi položiti vozački ispit."

Izgradnja zatvorenog jahališta za terapijsko jahanje

Jedan od projekata kojemu je Zaklada omogućila da zaživi je projekt Zatvoreno jahalište za terapijsko jahanje Udruge Mogu iz Osijeka.

Predsjednica Udruge Mariana Koprivnjak ističe nam kako su njihovi korisnici većinom djeca i mladi s tjelesnim i intelektualnim teškoćama (cerebralna paraliza, sindrom Down, autizam i dr.) te odrasle osobe s intelektualnim teškoćama, cerebralnom paralizom, multiplom sklerozom i dr. Navodi kako su svi korisnici u program uključeni na temelju preporuke liječnika opće prakse, specijalista ili mišljenja stručnjaka (fizioterapeuti, pedagozi, psiholozi).

"U programe Udruge uključeni su i djeca i mladi opće populacije te volonteri koji se kroz sudjelovanje u aktivnostima Udruge potiču na kvalitetnu provedbu slobodnog vremena te jačanje osjećaja vlastite vrijednosti i odgovornosti. Korisnici su i mladi počinitelji kaznenih djela, koji svoju posebnu obvezu društveno korisnog rada izvršavaju u Udruzi, čime se kroz prijateljsku atmosferu utječe na promjenu njihovog razmišljanja i stavova te usvajanje pravih životnih vrijednosti", dodaje naša sugovornica.

Foto: Udruga Mogu

Predsjednica Udruge opisuje nam kako Udruga posjeduje otvoreno jahalište, no ono nije natkriveno i odvijanje njihovih aktivnosti neprekidno ovisi o vremenskim uvjetima.

"Postavljanjem krova na zatvorenom jahalištu, provedba terapija i aktivnosti pomoću konja za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju te aktivnosti sportsko-rekreativnog jahanja postale bi potpuno neovisne o vremenskim uvjetima. Aktivnosti bi se mogle odvijati i pri kiši, snijegu, ali i pri jakom suncu te bi se tako mogao povećati i broj termina namijenjenih korisnicima, posebno onima kojima je terapija pomoću konja iznimno važna za njihov daljnji psihofizički razvoj te zdravlje."

Spominje kako je ideja za izvedbu natkrivenog jahališta prisutna odavno, no do sada nisu imali raspoloživa financijska sredstva.

"No, s ovim iznosom koji će financirati Zaklada Novo Sutra uspjet će se napraviti krov na površini objekta 36x20 metara, a prije toga će se konstrukcija temeljito ispjeskariti i obojiti kako ne bi dalje propadala. Bez podrške Zaklade Novo Sutra možemo slobodno reći kako ni kroz najjače projekte ne bismo mogli osigurati sredstva neophodna za navedene građevinske radove. Stoga smo im neizmjerno zahvalni što su prepoznali potrebe Udruge, ali i svih njezinih korisnika."

Naša sugovornica dodaje kako radovi počinju na proljeće 2021. godine, a nadaju se njihovom dovršetku u što kraćem roku, kako bi se daljnje aktivnosti mogle provoditi uz pomoć natkrivenog jahališta.

Zakladu Novo Sutra osnovao je Pavao Vujnovac, vlasnik i predsjednik uprave Energia naturalis Grupe i Prvog plinarskog društva.

Sadržaj donosi Index u suradnji sa Zakladom Novo Sutra te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.