Film Danisa Tanovića bosanskohercegovački je kandidat za Oscara

Foto: Press

Film Nakon ljeta Danisa Tanovića bosanskohercegovački je kandidat za 97. nagradu Oscar Akademije filmskih umjetnosti i znanosti (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) u kategoriji Najboljeg međunarodnog dugometražnog filma.

O čemu je riječ?

Nakon ljeta komična je drama o mladoj ženi koja dolazi na udaljeni otok kako bi riješila pitanje obiteljskog nasljedstva. U vrtlogu novonastalih emocija u nizu nepredviđenih situacija Maja će se konačno suočiti s pitanjima iz svoje prošlosti. Potraga za nasljedstvom postaje potraga za identitetom, ali i oprostom.

Uloge u filmu ostvarili su Anja Matković, Uliks Fehmiu, Goran Navojec, Mario Knezović, Marija Škaričić, Mirela Brekalo, Snježana Sinovčić, Luka Juričić, Boris Ler, Ivana Roščić, Jadranka Matković i drugi.

 

Izbor je organiziralo Udruženje filmskih radnika BiH kao certificirana strukovna organizacija za Bosnu i Hercegovinu, koja već 23 godine kandidira film Američkoj akademiji u kategoriji Najboljeg međunarodnog filma.

Tanović je dosad osvojio jednog Oscara

Film Ničija zemlja Danisa Tanovića osvojio je Oscar za najbolji strani film 2002., a Epizoda u životu berača željeza bila je u užem izboru za nominaciju za Oscara 2013. godine.

Nagradu Oscar dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti AMPAS i jedna je od najznačajnijih u svijetu filmske umjetnosti, dok je sama ceremonija dodjele među najgledanijim televizijskim spektaklima u SAD-u i svijetu.

Nakon ljeta nastao je u produkciji Propeler Filma (Hrvatska), u koprodukciji s kućama Tangaj Production (Rumunjska), Obala Art Centar (Bosna i Hercegovina), Baš Čelik (Srbija) i Tramal Films (Slovenija).

Film Nakon ljeta Danisa Tanovića prikazuje se u kinima diljem Hrvatske.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.