FOTO Iznad Hrvatske snimljen komet koji se neće pojaviti sljedećih 80 tisuća godina

Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL/Davor Strenja

Sinoćnje nebo iznad Hrvatske pružilo je prekrasan prizor. Iznad Pule i Zadra fotografi su zabilježili prolazak kometa koji je osvijetlio nebo.

Komet, koji nosi ime C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), trenutno prolazi kroz unutrašnji dio Sunčevog sustava i ovo je jedno od najbližih i najsvjetlijih pojavljivanja kometa u posljednjih nekoliko godina. Stručnjaci su najavili da će biti vidljiv na nebu nekoliko noći, ali sinoć je bio najspektakularniji. Nedavno je ovaj komet snimljen i s Velebita.

Ovako je izgledalo u Puli.

Fotograf Davor Strenja uspio je snimiti komet kod Rta Artić u Privlaci kod Zadra.

Davor Strenja

Ovaj se događaj neće ponoviti idućih 80 tisuća godina?

Astronomi su komet otkrili 2023. godine kroz dva neovisna opažanja - prvo u Kini (opservatorij Tsuchinshan), a potom unutar američkog projekta ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System). Njegova orbita svrstava ga među dugoperiodične komete, što znači da mu za jedan krug oko Sunca trebaju tisuće godina.

Prema trenutnim procjenama astronoma, orbitalni period kometa C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS iznosi oko 80 tisuća godina. Nakon što prođe kroz unutrašnjost Sunčevog sustava 2024. godine, trebat će mu toliko vremena da se ponovno vrati u našu blizinu.

Nazivaju ga najspektakularnijim kometom desetljeća

To također sugerira da je ovo možda jedina prilika u modernom vremenu kada će komet biti vidljiv sa Zemlje, što pruža jedinstvenu šansu za promatranje i znanstveno istraživanje.

Komet C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS mogao bi pridonijeti istraživanju Kuiperovog pojasa i Oortovog oblaka, regija koje okružuju naš Sunčev sustav. Proučavanje kometa s tako dugim orbitalnim periodima ključno je za razumijevanje dinamike ovih udaljenih dijelova svemira.

Mnogi ga nazivaju i najspektakularnijim kometom desetljeća.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.