Foto: Luka Šangulin/Index
NA ZAGREBAČKOM Adventu ove se godine zaista može pojesti sve i svašta, no nekoliko stvari se ipak izdvaja. Osim Street sarmi te germknedli sa šljokicama, najveći su hit Apple pie Fritule koje se mogu pronaći na kućici restorana Time na Fuliranju (Strossmayerov trg).
Neobične fritule osmislio je cijenjeni slastičar Robert Hromalić, a od klasičnih fritula razlikuju se punjenjem i veličinom. Porcija od 25 kuna uključuje jednu fritulu punjenju vrućom kremom od vanilije i jabuka, a ako vas brine činjenica da je riječ o samo jednoj frituli u porciji, ne brinite - fritula je zaista velika, ima 140 grama te nećete ostati gladni.
Chef Hromalić s nama je podijelio recept za ovu ukusnu slasticu, a mi vam ga prenosimo od riječi do riječi.
Apple pie Fritula by Robert Hromalić – restoran Time
100 g maslaca
120 g šećera
20 g glukoze
Jabuke očistiti i naribati na mandolinu te šećer i glukozu skuhati do 185 stupnjeva Celzijevih, staviti maslac na vrući karamel i izliti na pleh. Oguljene jabuke poslagati na karamelu i staviti peći na 170 stupnjeva na dva sata
Crumble five spices
200 g brašna
100 g maslaca
60 g šećera u prahu
50 g jaja
40 g bademovog brašna
1 g cimeta
1 g anisa
1 g klinčića
1 g cvijeta soli
1 g tonka oraha
Maslac, šećer, brašno i začine izmiješati dok se ne razradi u pijesak te dodati jaje i miješati dok smjesa ne bude čvrsta i homogena te je hladiti 12 sati i nakon toga razvaljati dva milimetra debljine i peći 10 minuta na 180 stupnjeva. Kad je tijesto pečeno, ohladiti i sitno samljeti.
Krema Madagaskar vanilija
700 g mlijeka
100 g slatkog vrhnja
1 štapić vanilije
110 g žumanjaka
30 g poudre a creme (kukuruzni škrob)
30 g brašna
40 g kakao maslaca
5 g želatine
90 g mascarponea
Mlijeko, vaniliju i vrhnje zakuhati te u odvojenu zdjelu izmiješati žumanjke, škrob, brašno. Preko te mješavine preliti kipuće mlijeko s vrhnjem i sjediniti obje smjese te vratiti i prokuhati četiri minute, zatim maknuti da se smjesa ohladi do 80 stupnjeva Celzijevih i dodati mascarpone, kakao maslac, želatinu te sa štapnim mikserom napraviti svilenu kremu i staviti na hlađenje 24 sata.
Fritule
180 g tekućeg jogurta
36 g šećera u prahu
200 g brašna
1 g soli
2 g praška za pecivo
20 g Reygnaca
1 g vanilije
2 komada limetine korice
Jogurt, jaja, sol, prašak za pecivo, Reygnac i vaniliju lagano izmiješati te dodati brašna i izmiješati kratko dok se svi sastojci ne sjedine u jednu smjesu.
Kalupe promjera 70 ml napuniti jabukama, kremom i crumbleom u sferu te zamrznuti. Nakon zamrzavanja uvaljati sferu u smjesu od fritula i peći devet minuta na 160 stupnjeva Celzijevih.
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Advent u Zagrebu ili Fuliranje, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Advent u Zagrebu, Fuliranje.
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.