FOTO Provjerili smo adventske cijene u Splitu

Foto: Index

ADVENT u Splitu ove godine odvija se na šest lokacija. U centru grada provjerili smo ovogodišnju gastronomsku ponudu te koje nove specijalitete možete pronaći na Adventu. Nekoliko kućica s gastronomskom ponudom smjestilo se na Rivi, a četiri na Prokurativama.

Osim tradicionalne ponude, koja uključuje kobasice, vino i fritule, pronašli smo i neka zanimljiva slana jela, ali i popularne fritule od Dubai čokolade, koja je hit na društvenim mrežama. 

 

Kobasice od 3.5 do 6.5 eura, Dubai fritule 7

Zvijezda Adventa koju svaka kućica ima svakako je kobasica u raznim varijacijama, kojoj se cijena ove godine kreće od 3.5 do 6.5 eura ako naručite kranjsku sa sirom. Kada je u pitanju kuhano vino, cijena je od 3.5 do 5 eura, a fritule od 4 eura pa na više.

No ove godine rijetki traže obične fritule, svi su poludjeli za Dubai fritulama, priča nam vlasnica kućice na Rivi koja se nije mogla obraniti od upita imaju li ih u ponudi pa su morali staviti i natpis. Malu porciju viralnih fritula platit ćete 6 eura, a za veliku potrebno je izdvojiti euro više. 

Kućica Porto na Prokurativama u ponudu je uvrstila i Dubai buns, odnosno krafnu s popularnom čokoladom kojoj je cijena 5.5 eura. Od ostale ponude, kažu, ističu se s Philly cheese stake sendvičem. 

"Ovog Adventa imamo tri vrste kobasica i double smash burgere. Uz to, iz ponude izdvajamo Philly cheese stake sendvič i naš ponos Dubai buns. Steak sendviči i burgeri nam se kreću oko 10 eura, krofnica je 5.5 eura, a kobasice ovisno o vrsti idu od 3 do 5.5 eura. Splićani su najviše ludi za ovim bunsima", kazao je chef Ivica Radić. 

Četiri bakalar trokutića 6.5 eura, burger od jelena 11.5 eura

Na kućici Bajamonte imaju i riblji specijalitet, bakalar u trokutićima. Za četiri komada potrebno je izdvojiti 6.5 eura, dok ćete za svinjsku koljenicu u focaccini platiti 9.5 eura. Tu su još kobasice na pizza tijestu i s kupusom, mini pizze i pomfrite s prilozima. Od slatkog, tu su vafli s čokoladom po cijeni od 3 eura. 

"Jako im se sviđa ova Praseccina od 9.5 eura, a uz kuhano vino od 3.5 eura imamo i novo piće Cannella, koje nam je ove godine zamjena za kuhani gin. To je liker od jabuke i cimeta. Mi ga kuhamo, a može se poslužiti i kao hladni liker", kazao nam je konobar Luka Bego. 

Za one koji na Adventu vole pojesti nešto toplo na žlicu iz Fat Boara su pripremili divljač, a uskoro stiže i bakalar. 

"Imamo pileće i goveđe burgere od 10 eura, a burger od jelena je 11.5 eura. Trenutačno imamo porcije gulaša od vepra za 11 eura, kranjske kobasice 5 eura i bit će za koji dan bakalara. Radit ćemo za koji dan specijalitete s vrganjima i divljači. Baziramo se na mesne proizvode koji nisu baš standardni."

Splićanka: Nemamo ništa posebno

Ponuda je dosta slična prošlogodišnjoj. Od bakalara u trokutićima, burgera od divljači, raznih varijacija kobasica i steak sendviča u pizza tijestu pa sve do popularnih slastica od Dubai čokolade. Saznali smo što Splićani misle o ponudi i cijenama na Adventu.

"Očekivala sam visoku cijenu jer je skupa i Dubai čokolada, a vidjela sam da su u Zagrebu 11 eura pa smo mi dobro i prošli. Sigurno ih neću često kupovati, ali sam morala probati. Ponuda konkretne hrane je obična, nemamo ništa posebno, a cijene su svake godine veće. To me isto neće spriječiti da se počastim par puta, ipak je Advent", kazala nam je Matea. 

Razgovarali smo s parom koji je bio na otvorenju zagrebačkog Adventa, a uskoro će posjetiti i popularni Advent u Budimpešti. 

"Još nismo isprobali hranu kod nas, ali ono što vidim ovdje u gradu i nije baš neka ponuda. Imamo samo četiri kućice na ovom dijelu. U Zagrebu je puno veći izbor, ali su i puno skuplji. Kod nas su Dubai fritule 6 eura, a kod njih 11. Kada pogledaš to iz perspektive roditelja dvoje djece, sumnjam da će ih moći isprobati. 

Za ono što se nudi u Splitu, ipak mislim da su cijene visoke, no u usporedbi s drugim adventima, još uvijek je to donekle priuštivo", smatraju Dorijan i Ana. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.