FOTO U Dalmaciji se vidjela aurora borealis

Dusko Jaramaz/PIXSELL/Profimedia

U četvrtak oko 18 sati do Zemlje je došla snažna geomagnetska oluja. Iako su veći dio Hrvatske prekrivali oblaci, aurora borealis ipak se mogla vidjeti u nekim dijelovima Dalmacije.

Fotografi su zabilježili solarnu oluju na nebu iznad Šibenika.

Vidjela se na Hvaru i u Istri

Aurora borealis se mogla vidjeti i iznad Hvara te u Istri.

Vidi se aurora borealis iz Hrvatske! 🔻 Prvi screen je zapravo spektakl, Entoni je snimio kumulonimbus i auroru iz Iste,...

Objavljuje CrometeoČetvrtak, 10. listopada 2024.

Vidljiva sve do Kalifornije i Hrvatske

Nova oluja, klasificirana kao intenzivna, s prognoziranom jačinom G4, stvorila je aurore koje se vide daleko prema jugu, sve do Kalifornije u SAD-u i Hrvatske u Europi, a možda i južnije. Ovaj se fenomen najbolje opaža na sjeveru, a mnogi su na društvenim mrežama podijelili fotografije iz Norveške. Zabilježena je i u Sloveniji, Irskoj, Italiji, Njemačkoj te Ujedinjenom Kraljevstvu.

@kelseylmx Here we go again ✨ 10/10/24 #aurora #northernlights #northernlight #auroraborealis ♬ 28 - Zach Bryan
@adventureatlasla Aurora right now 🥹 #aurora #auroraborealis #sky #magic #latvia #skyview ♬ sonido original - lyrsae
Engleska
Njemačka

Kako nastaju geomagnetske oluje?

Geomagnetske oluje nastaju kada Sunčeva aktivnost, poput bljeskova i koronalnih izbačaja, pošalje velike količine nabijene plazme prema Zemlji. Kada ta plazma puna iona i protona stigne do Zemljinog magnetnog polja, usmjerava se duž magnetskih silnica prema polovima.

Na tom putu čestice plazme sudaraju se s atomima i molekulama zraka pri čemu nastaje svjetlost. Aurore se obično javljaju na višim geografskim širinama, kako sjevernim, tako i južnim. Međutim, zbog intenziteta nove oluje, sjeverna polarna svjetlost, aurora borealis mogla bi biti vidljiva puno južnije nego što je uobičajeno.

Jeste li snimili auroru borealis? Fotografije nam slobodno možete poslati na desk@index.hr, rado ćemo ih objaviti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.