Glumio je jednog od najomiljenijih TV likova, a iza kamere se dugo borio s ovisnosti

Foto: Profimedia/EPA

Matthew Perry, poznat po ulozi Chandlera Binga u kultnoj seriji Prijatelji, bio je glumac koji je ostavio neizbrisiv trag u povijesti televizije. Prošlo je točno godinu dana otkako je preminuo. 

Rođen 19. kolovoza 1969. u Williamstownu u Massachusettsu, Matthew je odrastao u obitelji povezanom s filmskom industrijom. Njegova majka Suzanne Morrison bila je kanadska novinarka, dok je njegov otac John Bennett Perry bio glumac. Preselivši se u Kanadu nakon razvoda roditelja, Perry je u mladosti pokazivao talent za komediju i glumu, što ga je kasnije odvelo do Hollywooda.

Chandler Bing - uloga koja je redefinirala humor

Chandler Bing, kojeg je Perry utjelovio u seriji Prijatelji (1994. - 2004.), postao je sinonim za sarkazam i duhovitost. Uloga Chandlera donijela je Perryju globalnu slavu i omogućila mu da postane omiljeni član popularnih prijatelja. Kroz Chandlera, Matthew Perry je uspio prikazati složene osobine koje su publiku nasmijavale, ali i emotivno dirale.

Dok su seriju činili likovi s različitim karakteristikama, Chandler je često bio glas razuma i podrška prijateljima, što se posebno vidi u njegovom odnosu s Joeyjem (Matt LeBlanc) i kasnije suprugom Monicom (Courteney Cox). Njegov specifičan humor i ironija dodali su poseban sloj seriji, učinivši Chandlera jednim od najcitiranijih likova u povijesti televizije.

Njegova izvedba ostala je upisana u srca obožavatelja širom svijeta. Kako navodi Variety, Perry je jednom izjavio da mu je uloga Chandlera pomogla da se poveže s publikom na način koji mu je u privatnom životu bio teško ostvariv. BBC je opisao Chandlera kao "ikonu humora 90-ih", dok je Netflix kroz posebne emisije s glumcima istaknuo Perryjev doprinos seriji kao ključan za uspjeh Prijatelja.

Na IMDB-u, Chandler je često spominjan kao jedan od najomiljenijih televizijskih likova svih vremena, dok su BuzzFeed i CNN analizirali utjecaj ove uloge na pop-kulturu i ulogu koju je Perry igrao u komičnim serijama koje su uslijedile nakon Prijatelja.

Poteškoće izvan kamere

Matthew Perry borio se s ovisnostima tijekom svoje karijere, što je hrabro priznao javnosti. Njegova borba s privatnim problemima bila je često pod reflektorima medija, ali je Perry u kasnijim godinama postao glasnogovornik za one koji su se suočavali s istim izazovima.

Variety i CNN naglašavaju kako je bio jedan od rijetkih glumaca koji je otvoreno govorio o mentalnom zdravlju i prevenciji ovisnosti. Perryjeva priča postala je inspiracija mnogima, a njegova humanitarna nastojanja u kasnijim godinama pridonijela su njegovom naslijeđu.

Uloge izvan Prijatelja

Iako će Matthew Perry uvijek biti najpoznatiji po ulozi Chandlera Binga, ostvario je niz zapaženih uloga u filmovima i serijama. Evo nekoliko važnijih:

The Whole Nine Yards (Ubojica mekog srca) (2000.) - Perry je glumio uz Brucea Willisa u ovoj popularnoj komediji o nevoljama zubara koji postane umiješan u kriminalni svijet. Uloga Oza Oseranskog pokazala je Perryjevu komičnu stranu i u filmskom formatu, a film je postao hit, zbog čega je 2004. snimljen i nastavak The Whole Ten Yards.

Fools Rush In (Brak na brzaka) (1997.) - U ovoj romantičnoj komediji Perry je glumio uz Salmu Hayek, utjelovivši Alexa Whitmana, arhitekta koji se neočekivano zaljubi u Isabel, koju igra Hayek. 

17 Again (Ponovno 17) (2009.) - Perry je tumačio stariju verziju lika kojeg glumi Zac Efron, muškarca koji dobiva priliku ponovno proživjeti mladost. Ova komedija omogućila mu je ulogu oca koji proživljava "drugu šansu".

Mr. Sunshine (2011.) - U ovoj humorističnoj seriji koju je Perry i sukreirao, igrao je Bena Donovana, direktora sportske arene koji se suočava s krizom srednjih godina. Iako serija nije imala dugi vijek, kritika ju je pozitivno ocijenila, a Perry je bio pohvaljen za svoju interpretaciju.

The Ron Clark Story (2006.) - U ovoj televizijskoj drami, Perry je glumio stvarnu osobu, učitelja Rona Clarka, koji nastoji poboljšati obrazovni sustav u školama New Yorka. Ova je uloga pokazala njegov ozbiljniji pristup glumi, a za izvedbu je dobio nominaciju za nagradu Zlatni globus.

Go On (2012. - 2013.) - Ova humoristična serija prikazivala je Perryja kao voditelja sportske emisije koji se nosi s tugom zbog smrti svoje supruge. Lik Ryana Kinga postao je drag gledateljima zbog emocionalne dubine koju je Perry donio ulozi, ali i sposobnosti da unese humor u teške situacije.

Što se dosad zna o njegovoj smrti?

Perry je preminuo u svojem domu u Los Angelesu 28. listopada. Njegovo tijelo pronađeno je u jacuzziju. Toga jutra Perry je bio na popularnom pickleballu (igra slična tenisu). Potom je poslao asistenta da obavi neke stvari za njega, a kad se vratio otprilike dva sata kasnije, našao je Perryja mrtvog te pozvao hitnu pomoć. 

Liječnici su pokušali spasiti Perryja dok je još bio u jacuzziju, no pokušaji da ga ožive bili su neuspješni te su ga proglasili mrtvim na mjestu događaja.

Glasnogovornik mrtvozornika u Los Angelesu sredinom je prosinca prošle godine potvrdio da je Perry umro od posljedica konzumacije ketamina i utapanja. Rekao je: "Odjel za medicinsku istragu (DME) okruga Los Angeles utvrdio je uzrok smrti 54-godišnjeg glumca Matthewa Langforda Perryja kao akutne učinke ketamina. Čimbenici koji su doprinijeli smrti g. Perryja uključuju utapanje, bolest koronarne arterije i učinke buprenorfina (koristi se za liječenje poremećaja upotrebe opioida)."

Iako se smrt smatra nesretnim slučajem, policija je pokrenula istragu jer je ostalo otvoreno pitanje - tko je Matthewa opskrbio ketaminom. Uhićeno je nekoliko osoba zbog umiješanosti u zavjeru oko distribucije ketamina, od kojeg je glumac preminuo. Prema optužnici, dvojica liječnika isprva su glumcu nabavljala zalihe ketamina, a kada su lijekovi postali preskupi, nabavljao ih je iz drugih izvora, uključujući ženu poznatu kao "kraljica ketamina Los Angelesa".

Uhićeni su Jasveen Sangha (41), "kraljica ketamina", dr. Salvador Plasencia (42), dr. Mark Chavez (54) te glumčevi osobni asistenti Kenneth Iwamasa (59) i Eric Fleming (54). Chavez je početkom listopada ove godine priznao krivnju za ilegalnu distribuciju ketamina i mogao bi dobiti do 10 godina zatvora. 

Salvador Plasencia izjasnio se da nije kriv, kao i suoptužena Jasveen Sangha, poznata kao "kraljica ketamina". Perryjev osobni asistent Kenneth Iwamasa, koji je priznao da je ubrizgao lijek Perryju, i navodni posrednik, koji je rekao da je nabavio ketamin od Sanghe, izjasnili su se krivima za optužbe s kojima su suočeni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.