Hadžihafizbegović se oprašta od Harisa Burine: Živio je 200 na sat. Falit će

Foto: Armin Durgut/PIXSELL/Zvonimir Coric/VLM

BOSANSKOHERCEGOVAČKI glumac Haris Burina, kojega su proslavili nastupi u legendarnoj kazališnoj predstavi Audicija, preminuo je u 62. godini, objavili su u srijedu lokalni mediji. Od njega se opraštaju brojni kolege, a među njima je i Emir Hadžihafizbegović. 

>> Preminuo bosanskohercegovački glumac Haris Burina

On je na svom Facebook profilu objavio fotografiju s akademije nakon diplomske predstave Buba u uhu. Slika je nastala u prosincu 1986. godine. Na toj slici su, između ostalog, Emir Kusturica i Haris Burina.

DRUGI U DONJEM REDU SA LIJEVE STRANE NA OVOJ SLICI, IZMEDJU PROFESORA MLADENA MATERICA I ZELJKA NINCICA JE HARIS...

Objavljuje Emir HadzihafizbegovicSrijeda, 5. lipnja 2024.

"Vraćam se na Harisa Burinu. Jutros nas je zatekla vijest, da je Haris Burina napustio ovaj svijet. Zovem Batu i Nebojšu u Beograd, Deanu u Pariz, Aminu u Sarajevu, Ajna je u Kanadi, Milijana u Australiji. I s njima ću se danas čuti. Na telefonima smo, ali šutimo i plačemo.

Nema više 'stoleta apas' iz moje prve scenske duo vježbe u kojoj sam s Harisom igrao Ljubu Vrapceta, a sve po romanu Kad su cvetale tikve Dragoslava Mihajlovića. Ostavio nas je naš sjajni Haris. Čovjek i glumac. Ne znam jesam li se i s kim više u životu svađao i mirio kao s 'džigijem' (Harisov nadimak s Akademije)", napisao je Emir.

"Živio je 200 na sat. Hiperaktivan, na sceni, pred kamerom, u životu"

Opisao je kakav je Haris bio kolega i prijatelj.

"Posvađa nas strast, pomiri nas ljubav. Živio je 200 na sat. Hiperaktivan, na sceni, pred kamerom, u životu. Haris Burina je, čini mi se i u snu izgovarao kazališne i filmske replike i presvlačio se iz pidžame u odijelo i obratno. Tekst bi bio mnogo duži, kad bih krenuo s uspomenama, putovanjima, zaj........a i svemu što smo prošli moj Harise. Žalit će mnogi i sjećati se dragog Harisa Burine, ali nitko i nikad neće, kao ovih sedmero tvojih braće i sestara s ove slike i s naše klase.

Tvoji Deana, Milijana, Ajna, Amina, Željko, Nebojša i Emir. Volimo te neizmjerno. Falit ćeš nam, kao čovjek i kao vrhunski umjetnik. Neka ti dragi Bog podari smiraj i mjesto gdje ćeš se odmoriti i voziti na konjiću s ringišpila, a ringišpil, konjić i sakriveni pogledi dva brata, neka ostane naša priča. Drugi ne bi razumjeli. Adio kumpanjo", oprašta se Emir. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.