Holivudska borba za prava: Scenaristi na linijama štrajka, a hoće li se ostali sindik

Sve oči uprte su u SAG-AFTRA, sindikat glumaca, dok se približava vrijeme objave hoće li se pridružiti scenaristima u štrajku protiv AMPTP-a, udruženja filmskih i televizijskih producenata, ili će sklopiti dogovor. Bez obzira na ishod, čini se da studiji nemaju namjeru ponovno sjesti za pregovarački stol sa sindikatom scenarista (WGA) sve do jeseni.

“Nitko nije htio štrajk, ali…”

Scenaristi su u štrajk stupili 2. svibnja, a studiji i streaming servisi poput Warner Bros. Discovery, Applea, Netflixa, Amazona, Disneyja i Paramounta dobili su pozitivan odjek s Wall Streeta u svojoj težnji za, kako je jedan izvršni direktor studija rekao Deadlineu, "slamanjem WGA".

"Svi su se složili već mjesecima, čak i prije nego što je WGA krenuo u štrajk", rekao je jedan izvršni direktor. "Nitko nije želio štrajk, ali svi su znali da je ovo ključan trenutak."

Prema izvještaju, studiji i streameri spremni su čekati sve dok ne osjete da su scenaristi financijski stisnuti i voljniji na kompromise u svojim zahtjevima. "Studiji i AMPTP vjeruju da će većina scenarista do listopada ostati bez novca nakon pet mjeseci na štrajkačkim linijama i bez posla", stoji u izvještaju Deadlinea. "Studiji i streameri smatraju da će biti u poziciji da diktiraju većinu uvjeta bilo kakvog mogućeg dogovora." Jedan insajder nazvao je strategiju "okrutnom, ali nužnom zlom".

Prvi štrajk u 15 godina

Ovo je prvi štrajk scenarista u 15 godina. U lipnju, sindikat redatelja Amerike (DGA) uspio je sklopiti privremeni dogovor s AMPTP-om kako bi se izbjegao dvostruki štrajk. Ako SAG-AFTRA odluči štrajkati, bit će to prvi dvostruki štrajk u 63 godine.

Deadline izvještava da studiji u međuvremenu primjenjuju "podijeli i vladaj" pristup, s temeljnom uvjerenjem da bi "popuštanje" WGA-u rezultiralo time da svaki holivudski sindikat - uključujući SAG-AFTRA, IATSE i Teamstere - zahtijeva štrajk.

Mnogi su izrazili bijes na takvu taktiku. "To je prijetnja. Ovo je izračunato. AMPTP pokušava uplašiti ljude da bi se predali jer se ONI boje sindikata", tvitao je redatelj i umjetnik Cole Harrington.

Čini se da je ovo još jedan dramatičan trenutak u holivudskoj industriji, ali ostaje za vidjeti hoće li se sindikati ujediniti u borbi za pravednije uvjete ili će cijena štrajka biti previsoka.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.