Oglas izazvao raspravu među Hrvatima: "Nećemo debelu ni onu koja živi s ljubimcem"

Foto: Press

Oglas u jednoj domaćoj roditeljskoj Facebook grupi šokirao je mnoge.

"Tražim tetu za povremeno čuvanje curice od 10 mjeseci. Ne želimo debelu tetu ni tetu koja živi s kućnim ljubimcem. Želimo iskustvo u čuvanju djece (npr. rad u vrtiću). Na Trnju smo. Javim se povratno", piše u oglasu koji se proširio društvenim mrežama nakon što je osvanuo u privatnoj grupi u kojoj roditelji traže dadilje za područje Zagreba, ali i šire.

Screenshot oglasa nećemo objavljivati jer je riječ o privatnoj Facebook grupi.

Neki se zgražaju, drugi brane

"Molim? Jadno ovo dijete", "A koliko kilograma smije imati?", pisali su šokirani korisnici Facebooka. Ima i onih koji opravdavaju oglas. "Vjerojatno ne žele takvu osobu jer se takve teže kreću i brzo se umaraju, a ako je dijete živahno i što će biti starije, bit će aktivnije i trebat će netko tko ima energije. Pretpostavljam", stoji u jednom komentaru na Facebooku.

"Imaju pravo tražiti što god žele, ne vidim problem", pišu neki.

Dadilje imaju listu čekanja

Inače, potražnja za dadiljama u Hrvatskoj je sve veća.

Gotovo sve hrvatske dadilje imaju listu čekanja tijekom cijele godine, a pritisak na njih raste nakon što se dio djece ne uspije upisati u vrtiće, pa tako izuzetak nije ni ova godina, osobito u Zagrebu unatoč tome što je u gradskim vrtićima 40 posto manje neupisane djece nego lani, pisalo se ljetos.

"Roditelji obično počnu tražiti mjesto za skrb o djetetu kada navrši godinu dana, tj. kada majci završi porodiljni dopust. Djeca u obrt dadilja obično dođu kad su između jedne i dvije godine starosti", pojašnjava Vesnica Rašić, potpredsjednica Upravnog odbora Hrvatske udruge dadilja (HUD).

S obzirom na to da sve dadilje u Zagrebu imaju listu čekanja, iz HUD-a ne očekuju da će izgradnja dodatnih vrtićkih kapaciteta utjecati na njihove obrte.

"Obrti su izuzetno traženi kod djece jasličke dobi, a znamo da malo koji dječji vrtić ima zadovoljavajuće kapacitete za prijem jasličke djece. Pored toga, roditelji radije biraju dadilje zbog manjeg broja djece, svojih individualnih potreba i potreba djece", rekla je Rašić Hini.

Navodi da trenutno na području Hrvatske ima više od 220 aktivnih obrta dadilja, no ima prostora za otvaranje još obrta.

Prema saznanjima HUD-a, samo četiri županije u Hrvatskoj nemaju dadilje: Ličko-senjska, Šibensko-kninska, Vukovarsko-srijemska i Dubrovačko-neretvanska županija, dok su županije s najviše dadilja Grad Zagreb, Zagrebačka i Primorsko-goranska županija.

"Vidimo da su roditelji prepoznali dadilje kao dobar, pouzdan i kvalitetan vid skrbi za djecu, s obzirom da se radi o maloj skupini djece, do maksimalno 12 djece na dvije dadilje. Sve više odgojitelja predškolske djece umjesto rada u vrtiću bira otvoriti obrt za čuvanje djece", kaže Rašić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.