Hrvati su poludjeli za craft kruhovima, evo koje morate probati

Foto: Mlinar

PERIOD pandemije za mnoge je značio i okušati se u nekoj novoj vještini pa su tako mnogi, radeći kruh doma, otkrili koliko je takav kruh finiji i zasitniji od uobičajenog. S obzirom na to da se svijet u velikoj mjeri vratio u svoju kolotečinu i nismo više toliko dugo doma da sami radimo kruh, neke pekare su u svoju ponudu uvrstile prefine craft kruhove. Oni su napravljeni po domaćoj recepturi, ručno oblikovani i pečeni u kamenim pećima, što im daje posebnu teksturu, okus i hrskavost.

Po čemu je craft kruh poseban?

Craft kruhovi u posljednje vrijeme dosežu veliku popularnost i zanimalo nas je po čemu se oni razlikuju od uobičajenih kruhova kakve smo dosad viđali po pekarnicama. Prehrambeni tehnolog zaposlen u Mlinaru, dipl. ing. Tomislav Dalić, pojasnio nam je koje su to razlike: “Craft kruhovi se proizvode usporenim procesom fermentacije sa smanjenim udjelom kvasca i odmaranja tijesta procesom pothlađivanja prije izrade gotovog proizvoda. Ručno su rađeni i pečeni na kamenoj peći, a njihova korica je specifično rumeno-smeđe boje i posebno je hrskava. Kruh spravljen na ovaj način bogatog je okusa, finog mirisa i mekane unutrašnjosti.”

Duža fermentacija znači bogatiji okus, ali i raspadanje glutena na manje dijelove pa je kruh tako lakše probavljiv. Tijekom ovog procesa škrob fermentira i proizvode se kiseline zbog kojih nisu potrebni konzervansi ni aditivi koje mnogi ljudi izbjegavaju u hrani. 

Što se tiče uobičajene proizvodnje kruha, “tehnološki proces je kraći - nakon izrade tijesta, ono se strojno oblikuje, fermentira i odmah se peče, a njihova je korica zlatno-žute boje”, dodaje Tomislav.

Koji craft kruh odabrati?

Craft kruhovi često se prave i od drugih vrsta brašna, poput raženog koje je poteklo iz Azije, a danas se raž smatra drugom najvažnijom žitaricom nakon pšenice. Kruh od raženog brašna nešto je tamnije boje od kruha od pšeničnog brašna, zbijenije je teksture, ali je bogat vlaknima i ima vrlo malo glutena pa je čest odabir ljudi koji paze na unos glutena.

Foto: Mlinar, Kalnički kruh

Iz Mlinara nam kažu kako je upravo takav jedan kruh izazvao odlične reakcije kupaca. Radi se o Kalničkom kruhu koji je napravljen od raženog i pšeničnog brašna i ne sadrži aditive, konzervanse ni umjetna bojila, a napravljen je prema tradicionalnoj nagrađivanoj recepturi. Kao i drugi craft kruhovi koje Mlinar ima u svojoj ponudi, i Kalnički je ručno oblikovan i pečen na kamenoj ploči, a kupci ga obožavaju i jer nema E brojeva i odličan je izvor proteina. 

S obzirom na to da craft kruhovi budu svježi više dana, možete ih kombinirati s raznim obrocima. Kalnički kruh odličan je dodatak uz variva ili ga možete koristiti da napravite krutone koji će obogatiti juhe i salate. Odličan je i kao tost na koji možete namazati maslac i domaći pekmez za slatki doručak ili užinu. 

Još jedan Mlinarev kruh s drukčijom vrstom brašna je Kukuruzni kruh s bučinim sjemenkama. Iznutra je mekan, a izvana ima slasnu i hrskavu koricu i odlično se slaže s jelima na žlicu poput gulaša, sarme ili punjenih paprika - ljetne varijante omiljene sarme. Odličan je izvor proteina, a bučine sjemenke imaju visoku nutritivnu vrijednost pa je odličan odabir i za izradu užina za školu. 

Foto: Mlinar, Kukuruzni kruh s bučinim sjemenkama

Kruh koji će oduševiti vaše goste

Planirate li ugostiti prijatelje ili obitelj i spremiti im uvijek popularni finger food, odličan odabir za to je Zlatni korijen. Hrskavi pšenični kruh mekane unutrašnjosti obiluje suncokretovim sjemenkama i pečen je na kamenoj ploči, a ručno oblikovanje dalo mu je savršenu formu za brzo spremanje finger fooda.

Možete ga koristiti za spremanje brusketa koje dolaze u nebrojeno puno varijanti. To mogu biti osvježavajući zalogajčići s ricotta sirom, cherry rajčicama i bosiljkom ili visoko proteinski brusketi s tunom, kukuruzom i crvenim grahom koji donose dašak Meksika na vaš stol. Pregršt je načina za pripremu finger fooda pa lako možete pronaći onaj koji je baš po vašem ukusu, a sa Zlatnim korijenom posebno ćete uživati u finim hrskavim zalogajima.

Foto: Mlinar, Zlatni korijen

Želite li impresionirati voljenu osobu, onda izbor definitivno pada na Švedski kruh. Jedna stara skandinavska legenda kaže da će se mladići i djevojke koji zagrizu isti kruh sa sjemenkama zaljubiti i voljeti, a Švedski kruh savršeno odgovara ovom opisu.

Raženi kruh sa sjemenkama suncokreta i lana bogatog je okusa i zadržava svježinu nekoliko dana pa ga možete kombinirati s drukčijim jelom svaki dan, a i već jedna kriška ovog kruha dovoljna je kako bi upotpunila svaki obrok. S obzirom na to da nosi skandinavski naziv, kušajte ga u nekom od skandinavskih otvorenih sendviča (Smørrebrød). Na krišku ovog bogatog kruha možete namazati maslac, sirni namaz ili neku delikatesnu paštetu i obogatiti ga omiljenim namirnicama. Uz sirni namaz odlično se slaže dimljeni losos ili haringa pa će dojam Skandinavije biti potpun.

Foto: Mlinar, Švedski kruh

Potpuna novost u Mlinarevoj ponudi je Focaccia s maslinama, tradicionalni mediteranski kruh šupljikave strukture i prozračne unutrašnjosti obogaćen začinskim biljem - idealan za ljetna druženja. Za pravi osjećaj Mediterana ovaj kruh možete jesti na tradicionalan način umačući ga u domaće maslinovo ulje kao što to rade bake i djedovi u Dalmaciji ili ga kombinirati s kozjim sirom i pršutom.

Odlično se slaže i s morskim plodovima pa će dobro ići s inćunima ili srdelama uz dodatak cherry rajčica. Na prvi zalogaj ćete već imati osjećaj da ste na moru i guštate poslije popodnevnog kupanca. 

Foto: Mlinar, Focaccia

Svaki obrok potpun je uz krišku finog kruha

Još otkako smo bili djeca, kruh je jedna od namirnica koja upotpunjuje svaki obrok, paše uz sve i možemo ga jesti u svako doba dana. Istovremeno mek i hrskav, zasitan i pun proteina neizostavan je dio svakodnevice koju povezujemo s toplim zajedničkim trenucima s najdražima. Hrvati su poznati sladokusci koji skoro svako druženje obogaćuju hranom, a pogotovo vole kada je ona rađena po tradicionalnoj recepturi i s kvalitetnim sastojcima. 

Pekare Mlinar njeguju tradiciju izrade kruha već gotovo 120 godina, što njihovi kupci prepoznaju i, kako nam je rekao Tomislav, upravo su oni bili razlog obogaćivanju ponude craft kruha pa je tako nastala i Focaccia s maslinama, uz već dobro poznati Kalnički, Švedski, Raženi i Kukuruzni kruh.

Kada smo ga pitali da odabere svoj najdraži kruh, Tomislav nam je samo rekao: “Mi volimo i cijenimo sve svoje proizvode jer su svi izrađeni s puno ljubavi i pažnje”, što je upravo ono što kupci najviše vole. Isprobajte neki od ovih prefinih craft kruhova i uživajte u tradicionalno izrađenim hrskavim zalogajima ove namirnice koju obožava cijeli svijet.

Sadržaj donose Index i Mlinar u suradnji te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.