Hrvatski kandidat za Oscara (opet) nije u užem krugu, kosovski film prošao dalje

Foto: HAVC

HRVATSKI kandidat za Oscara, film Danila Šerbedžije Tereza 37, neće biti nominiran za Oscara. 

Akademija filmske umjetnosti objavila je koji su strani filmovi ušli u uži krug za nominaciju za Oscara, a hrvatskog predstavnika (opet) tamo nema. Na listi za uži krug nije dospio ni bosanskohercegovački film Tabija Igora Drljače, kao ni srpski film Oaza Ivana Ikića. Međutim, kosovski kandidat za Oscara našao se u užem krugu.

Film Hive kosovske redateljice Blerte Basholli prvo je filmsko ostvarenje s Kosova koje se našlo u užem krugu za nominaciju za Oscara.

Izbor hrvatskog kandidata za Oscara i ove je godine bio kontroverzan.

Iako su mnogi u Hrvatskoj, pa i neki strani mediji (Screen International), predviđali kako će kandidat biti u Cannesu nagrađena Murina Antonete Alamat Kusijanović, Hrvatsko društvo filmskih djelatnika odlučilo se na kraju za film Danila Šerbedžije Tereza37. 

Danima se u hrvatskom javnom prostoru raspravljalo zašto je Šerbedžijin film za koji je scenarij napisala tadašnja potpredsjednica HDFD-a Lana Barić odabran umjesto filma koji je dobio nagradu u Cannesu. I Index je pisao o tome.

Prošlogodišnji kandidat za Oscara bio je film Dopunska nastava, predsjednika HDFD-a Ivana Gorana Viteza. Hrvatski film nikad nije bio nominiran za Oscara, a ovo je bio trideseti pokušaj hrvatskih filmaša da u tome uspiju.

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.